Непосредствено след поставянето на ваксина срещу Ковид-19 менструалният цикъл на

...
Непосредствено след поставянето на ваксина срещу Ковид-19 менструалният цикъл на
Коментари Харесай

Менструалният цикъл се удължава след ваксинация срещу COVID

Непосредствено след слагането на ваксина против Ковид-19 менструалният цикъл на дамите - интервалът сред първите дни от две менструации, се удължава приблизително с по-малко от ден, оповестяват Асошиейтед прес и Франс прес, базирайки се на резултатите от американско изследване.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 29604
Според създателите му с началник Алисън Еделман от Орегонския университет по опазване на здравето и просвета, резултатът не е сериозен и наподобява е краткотраен. Резултатите от проучването, обхванало близо 4000 дами, сочат още, че имунизацията не оказва въздействие върху продължителността на самата менструация.

Специалистите се надяват, че изследването им ще успокои дамите, които са следили промени в цикъла си след слагането на ваксина, и ще противодейства на страховете и подправените изказвания, популяризирани в обществените мрежи.

" Резултатите са доста успокояващи. Не откриваме никаква клинично значима смяна в продължителността на менструалния цикъл, обвързвана с имунизацията против Ковид-19 ", пишат създателите на изследването в сп. " Обстетрикс енд гинеколъджи ".

Всяка смяна, която продължава по-малко от осем дни, се класифицира като естествена от Международната федерация по акушерство и гинекология, напомня Алисън Еделман.

Ако цикълът нормално продължава към 28 дни, тази дълготрайност варира от една жена на друга, както и при една жена през живота й. Продължителността, да вземем за пример, може да се промени под въздействието на стрес. За задачите на проучването експертите са анализирали данните, попълнени в приложение за следене на цикъла от дами на възраст от 18 до 45 години, които не употребяват хормонална контрацепция.

Изследователите са проучили продължителността на цикъла на към 2400 имунизирани дами - най-вече с имунизацията на " Пфайзер " (55 процента), само че също и с тези на " Модерна " (35 процента) и " Джонсън и Джонсън " (7 процента).

За съпоставяне в изследването са взели участие и 1500 неимунизирани дами. Били са проследени шест поредни цикъла за всички участнички. Жените от първата група са получили ваксина по време на четвъртия цикъл. Резултатите демонстрират, че първата и втората доза от имунизацията са свързани с нарастване на продължителността на цикъла надлежно с 0,64 и 0,79 дни, когато се прави съпоставяне сред имунизираната и неимунизираната група.

На какво се дължи изменението?

" Знаем, че имунната и репродуктивната системи са свързани. Ваксините основават мощен имунен отговор. Тази реакция визира оста хипоталамус-хипофиза-яйчник, която се явява информационна автомагистрала сред мозъка, яйчниците и матката и оказва помощ за контролиране на менструалния цикъл, изяснява Алисън Еделман. Специалистите назовават тази ос " физически часовник ".

С имунизацията се освобождават протеини, наречени цитокини, за които е известно от други болести, че могат да нарушат този физически часовник, добавя Еделман.

Промяната наподобява по-изразена, когато имунизацията е направена " рано във фоликуларната фаза ", която продължава от първия ден на менструацията досега на овулацията. 
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 29604  Уикенд пунктове за имунизация във Варна Уикенд пунктове за имунизация във Варна  В шест лечебни заведения в София ще имунизират деца В шест лечебни заведения в София ще имунизират деца  Зелени коридори за имунизация против Коронавирус в Шумен през почивните дни Зелени коридори за имунизация против Коронавирус в Шумен през почивните дни
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР