Непосредствено преди парламентарните избори на 4 април Барометър България проведе

...
Непосредствено преди парламентарните избори на 4 април Барометър България проведе
Коментари Харесай

Проучване: Повече от 40% от имащите право на глас няма да подкрепят никого на изборите

Непосредствено преди парламентарните избори на 4 април " Барометър България " организира телефонно изследване измежду 888 пълнолетни български жители с право на глас. Анкетата се е състояла сред 24 и 28 март 2021 година по методологията " Количествено изследване ".

В динамичната конюнктура на възходящи случаи на COVID-19, увеличаваща се смъртност и двуседмичен локдаун към интервала на изследването 35% от интервюираните декларират безапелационното си предпочитание да отидат до урните в изборния ден – малко повече от интензивността на последните избори за евродепутати, образувана само от твърдите ядра на политическите сили.

Проведеното от нас изследване очерта и забележителен дял на колебаещи се гласоподаватели, които могат да повлияят на резултата, ако стигнат до урните. Решението им ще бъде повлияно от редица фактори в изборния ден, като най-значим от тях предстоящо е обстановката с разпространяването на COVID-19. Доколко сегашният пик на пандемията ще бъде овладян в идната две седмица, дали и по какъв метод ограничаващите ограничения ще бъдат удължени, дали ще напредне процесът на имунизация – това са фактори, които сигурно ще очертаят изборната интензивност на идните парламентарни избори. Може да се каже, че решението на всеки гласоподавател ще бъде доста повлияно и от субективни фактори – персонален или непосредствен конфликт с вируса, нужда от пътешестване, с цел да се гласоподава – в случай че адресът е в друго обитаемо място, метеорологични условия. В случай че колебаещите се гласоподаватели въпреки всичко стигнат до урните могат да се очертаят няколко трендове по какъв начин това ще повлияе на резултатите.

Ще гласувате ли на избори те на 4-ти април?

 2284720

За кого ще гласувате?

Въпросът е заложен както на деклариралите, че изрично ще гласоподават, по този начин и на двете групи колебаещи се – в случай че въпреки всичко решат да стигнат до урните. Това разпознава три сюжета според от изборната интензивност.

Дори и при сюжет с ниска изборна интензивност водещи позиции ще има ГЕРБ с поддръжката на 32% от интервюираните. При повишение на интензивността партията ще усъвършенства резултата си с капацитет да доближи 35,7%, привличайки както част от гласоподавателите, които през последната една година се бяха отдръпнали от тях, по този начин и вота на тези, които гласоподават за спечелилите – присъстващи във всички избори.

Българска социалистическа партия резервират второто си място с 21,0% при 34,8% гласуващи гласоподаватели, като е малко евентуално да усилят този %, привличайки колебаещи се гласове в левия бранш, на фона на вътрешните им несъгласия и проблеми с локалните структури в огромни градове като Пловдив, Варна, София.

За Движение за права и свободи гласовете от Турция са решаващи. При ниска изборна интензивност те са трети с 8,7% твърда поддръжка, разчитайки напълно на своя обичаен електорат. Голямата незнайна при вота за тях е до каква степен ще се засилват техните гласоподаватели в Турция. Независимо от този фактор, за Движение за права и свободи повишение на изборната интензивност няма да значи повече гласове, тъй като те не разчитат на колебаещи се и според от общия брой дали своят вот те може да правят отстъпка третото си място в резултатите.

Относително изравнени са позициите на новия " състезател " " ИТН " и Вътрешна македонска революционна организация – както при ниска изборна интензивност, по този начин и от позиция на капацитет да завоюват гласове в последния миг.

8,4% декларират желанието си да гласоподават за " ИТН ". Макар и неотдавна на политическата сцена, разчитащи единствено на известността на създателя си и рискуващи с неналичието на каквато и да е предизборна акция, те имат капацитета да " оберат " забележителен дял от протестния избор, както и вота на тези, които желаят да гласоподават, само че настояват, че няма за кого.

При доста повишение на интензивността те биха могли да осъществят до 10,2%.

Вътрешна македонска революционна организация от години имат одобрено ядро от почитатели в патриотичния бранш, които консолидират след разпада на " Обединени патриоти " и отслабването на останалите обединения, борещи се за гласовете на този дял гласоподаватели. При избори сега безапелационна поддръжка за партията декларират 8,1% от интервюираните. Позициите на групировката пред гласоподавателите ѝ в допълнение се ускоряват на фона на несъгласията с Република Северна Македония във връзка еврочленството ѝ и резолюцията на Европейския парламент. Вътрешна македонска революционна организация е една от обединенията с капацитет да притегли още гласове отвън обичайния си електорат. Трябва да се има поради, че те са едни от дребното при тези избори с дейна акция и послания, като за разлика от други политически сили могат да се похвалят с осъществяване на изборните си обещания. Подкрепата за партията може да нарасне до 9,6% с повишаване на интензивността.

" Демократична България " съумяват да задържат главния дял от последователите си и при ниска изборна интензивност ще вземат участие в идващия парламент с осъществени 5,8%. Повече гласуващи пред урните обаче може да им изиграят неприятна смешка, защото се борят за гласове в един и същи политически бранш с още няколко обединения, а фокусът и посланията им са тясно лимитирани до избран сегмент - поданици на огромните градове с десни демократични убеждения и релативно висок обществен и стопански статус. Повишаване на изборната интензивност може да свие резултата им до 3,9% и да сложи на кантар присъединяване им в идващото Народно заседание.

Формацията " Изправи се бг. Мутри вън! " събират част от протестния избор, само че е малко евентуално да прескочат изборната преграда без значение каква ще е изборната интензивност.

С оглед динамичната пандемична конюнктура, която е от водещо значение за изборната интензивност организация Барометър България показва и три модела на прогноза за вота на 4 април.

 2284718

Прогнозата е основана както на данните от сегашното изследване по този начин и на предходните преди пиковото развиване на пандемията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР