Непосредственият повод за това преговорите да ударят на камък е

...
Непосредственият повод за това преговорите да ударят на камък е
Коментари Харесай

Проф. Огнян Минчев: Искането на ГЕРБ за министър на отбраната, независимо кой е, плюс Министерство на енергетиката - представлява огромен ултиматум

Непосредственият мотив за това договарянията да ударят на камък е лансирането от страна на ГЕРБ-СДС на лист за членове на новия Министерски съвет. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус " с водещ Цоня Събчева политологът проф. Огнян Минчев.

" Буквално в 59-та минута преди да бъде връчен мандатът и както бе заявено - да бъде върнат със листата на новия кабинет. Очевидно е, че Бойко Борисов е взел едно такова решение, което като политическа стилистика аз персонално не утвърждавам, само че защото живеем в България, в която се стремим да поддържаме избрани цивилизовани европейски стандарти на държание, считам, че както ПП-ДБ със своя меморандум и последвалите го позиции, по този начин и ГЕРБ с условието тяхното предложение за съдружно съглашение да бъде стремително признато и разисквано, и последвано от този ултиматум за членове на кабинета, който беше стартиран в последната минута - съставляват една стилистика, която няма общо с демократичната политическа просвета. Тя има общо с балканско-ориенталската просвета на извиване на ръце, на правене на политика на мрачно, подливане на вода и така нататък... В политиката постоянно има доста изненади и неочаквани дейности, само че положителната политика в народен интерес - съблюдава избрани ограничавания ", сподели проф. Минчев.

" Искането на ГЕРБ за министър на защитата, без значение кой е, плюс Министерство на енергетиката - съставлява ултиматум всички съществени запаси на външната политика, защитата и сигурността да бъдат съсредоточени в ръцете на ГЕРБ. Независимо от това, че държавното управление ще е съдружно. Този ултиматум може би има своите учредения, само че не считам, че той е реален, в случай че би трябвало да се търси баланс сред двете съществени страни на съглашението. Не може всички запаси на външната, отбранителната и политиката по сигурността - да бъдат в едни ръце. Енергетиката, защитата, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи са тези министерства, които съставляват пакета от проблеми на външната политика и страната. Защо ГЕРБ сега слагат сходен ултиматум? ", добави политологът.

Проф. Огнян Минчев допусна, че Бойко Борисов сега се старае да максимизира своята власт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР