Непосилните цени на газа и пелетите са отказали над 70%

...
Непосилните цени на газа и пелетите са отказали над 70%
Коментари Харесай

Без родно производство: Оранжериите с домати и краставици – без ранен добив в Пазарджишко


Непосилните цени на газа и пелетите са отказали над 70% от производителите на оранжерийни домати и краставици. Земеделците са решили да спрат ранното развъждане и да чакат лятото.

Високотехнологичната оранжерия на Иван Кабуров край Мало Конаре в този момент е пуста. От ноември всички двадесет служащи са в неплатен отпуск.



„ Решихме, че не е рентабилно да засаждаме домати. Миналата година по това време доматите към този момент бяха към метър-метър и 20, сега оранжерията ни е празна. След като газта се усили, се усилиха и торовете. И те са три пъти по-висока цената “, споделя Кабуров.

Така действителната стойност на кг български оранжерийни домати при започване на март би била 7 лв., а това ги прави непродаваеми. „ Има значителен импорт нерегламентиран от Турция, от Гърция. И цената се контролира от пазара, не от предлагането “, изяснява Кабуров.



Иван се надява да избави сезона с лятната продукция. „ И дори някои не считат и да засаждат за летния сезон, тъй като оранжериите им са по-ниски и мъчно се охлаждат и е невероятно развъждането на лятна просвета “, споделя той.



За сектора възможното поевтиняване на природния газ към този момент е късно за този сезон, защото множеството производители са се отказали от разсади още през ноември.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР