Непосилната лекота на общуването в интернет, както и изнасилването на

...
Непосилната лекота на общуването в интернет, както и изнасилването на
Коментари Харесай

Аламанов: Нека да ги различим - какво е факт, лично мнение, хипотеза, предположение, доказателство

" Непосилната лекост на общуването в интернет, както и изнасилването на обществените връзки от страна на доста политици и общественици да за да получат малко повече внимание и да привлекат малко повече гласове, доведоха до изумителното разследване, че хората изгубиха визия за разликата сред „ персонално мнение “, „ факт “, „ догадка “, „ съмнение “, „ доказателство “ и коя от тези думички в кои области може да се употребява.

Затова дано да създадем малко припомняне с леки, ненатрапчиви образци. Не съм го измислил аз, а още Платон е правил разлика сред „ докса “ (мнение) и „ епистеме “ (знание). Да, от тук идва „ епистемология “, науката за познанието. Но да не натоварваме почитателите на Винету с толкоз комплицирани концепции ", написа PR специалистът Любомир Аламанов в обява в обществените мрежи.

" Затова:

1. „ Лично мнение “ е изказаното субективно чувство на един обособен човек по тематика, по която няма обективно знание. Опира се единствено на интерпретация на обособени обстоятелства, без да се търси връзка или цялост сред тях, само че демонстрира извънредно и единствено прочувственото отношение на индивида по тематиката. Както се споделя, тематиката минава през сърцето, без да допре разсъдъка.

Примери:

• Лични пристрастия и занимания: Харесвам и крещя за Манчестър Юнайтед, не одобрявам Челси. Играя World of Warcraft, не играя Дота 2. Харесвам научна фантастика, а не биографии на музиканти от 17-и век.

• Лични усети: Харесвам агнешко, не свинско. Обличам се с костюми, не с впити дънки. Дрехите ми са повече сини и черни, а не оранжеви и пембени.

Всичко това е възможно за „ персонално мнение “.

2. „ Факт “ е събитие или резултат от събитие, което се е случило в реалност. Безспорно е потвърдено, че се е случило или съществува. Проверено е, потвърдено е или е изведено с верифицирани правила за извод.

Примери:

• Земята е кълбо. По-скоро геоид, но да не влизаме в подобен подробност. Снимано е от космоса, хвърля обла сянка върху Луната, обиколена е първо от мореплаватели, а неотдавна и от галактически станции, кълбо е.

• 2+3=5. Математика.

• Като се смесят киселини и основи се получава соли и вода. Химия. Проверено е.

• Силата е вектор. Има числова стойност и посока.

• Земната гравитация е 9.8 м/сек2.

Всичко това са обстоятелства. Всеки може да ги ревизира. Ако желае, де.

3. „ Хипотеза “. Стигаме до обичаното на всички конспиратори: „ Ама и на Галилей не са му вярвали, само че той се е оказал прав “.

Всеки може да изкаже „ съмнение “. Че Земята е плоска, че светлината се движи с 20км/час, че гравитацията дърпа наляво. Но това, че някой има „ съмнение “, това нищо не значи. Защото това „ съмнение “ би трябвало да се потвърди. Да, този, който прави „ съмнение “, той би трябвало да го потвърди. А не другите да потвърждават дали му е правилно догатката или не. (Мангъров би трябвало да потвърди, че има умряли от ваксина, а не други да потвърждават, че няма. Логическа режисура, известна като: Липса на доказателство за небитие на Бог.)

Спрямо степента на доказване, „ догатките “ са няколко типа:

• Хипотеза - недоказано правдоподобно изказване - правилно или невярно;

• Концепция - модел, чиято правота е подкрепена или не от факти;

• Теория - пояснение, потвърдено в оптималната степен.

Като цяло се следва модела:

Проблем → Хипотеза → Проверка → Верификация → Теория

Всеки би трябвало да може да види методът на инспекция. Независимо дали е теоретично доказателство или поредност от опити, които да удостоверяват една догадка и да я трансфорат в доктрина. Ако няма доказателство, „ догатката “ си остава единствено съмнение и не би трябвало да му се обръща внимание.

4. Разширяване на познанието. Друго обичано нещо: Как квантовата механика или Теорията на Относителността (ТО) е опровергала общоприетата нютонова механика.

За страдание на доста конспиративисти, нютоновата механика продължава да е годна. И то в 99.99% от случаите. Внимавайте като карате кола, тъй като нютоновата механика е в цялостна мощ и може да провокира злополука.

Квантовата механика и Търговско отделение са гранични разновидности, и това всички учени го споделят ясно. При толкоз дребни размери или при такива големи скорости, каквито не се употребяват в естествения живот. Те надграждат нютоновата механика. Те дружно вършат цялостната картина на Вселената. И са потвърдени с голям математически уред, както и с наблюдения и съответни опити. Т.е. следват научния модел. А не са „ персонално мнение “ на който и да е.

5. Биологични и обществени науки. Те се занимават с живи организми или огромни маси от хора. И по тази причина нямат 100% гаранция за доста неща. Да, може би след време ще има, само че сега няма. Има статистически вероятности. Но не и „ персонални отзиви “. Има проучвания и опити да се повишава степента на възможност. По описания нагоре теоретичен способ.

6. За край, както е споделил един умен човек: Правото на мнение не освобождава никого от задължението да мисли.

Благодаря за времето и вниманието! ", приключва обявата си Аламанов.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР