Непопулярен ритуал, който остава скрит за масата хора - приготвянето

...
Непопулярен ритуал, който остава скрит за масата хора - приготвянето
Коментари Харесай

Как се приготвя свещеният хляб?

Непопулярен обред, който остава прикрит за масата хора - приготвянето на просфори - това са свещените хлябове, които се употребяват за разнообразни църковни ритуали. Бургаският храм " Св. Николай Чудотворец " разполага с настрана помещение, в което се подготвя сакралният самун - помещението се назовава просфорна.

Там всекидневно се пекат църковни хлябове, които се употребяват за литургии, помени или за здраве.

От няколко години Лариса пече свещени хлябове в бургаския храм " Св. Николай Чудотворец ". За нея месеното на просфори е богослужение и сърдечен миг, в който стои пред очите на Господ. Най-важните съставки са светена вода и пресято брашно.

Машина замесва тестото, а по-късно то се оставя да втаса. Оформят се топки, които се слагат в машина за разточване. Така се изважда въздухът от тестото и то става хомогенно и с идентична дебелина.

В просфорната има две икони на Светците Спиридон и Никодим, които са приготвяли свещени хлябове. Затова преди да го оформи Лариса насочва молитва към тях.

" Запалва се кандилото, прикадява се стаята, прикадяват се всички уреди там, пространствата. Четат се тези молебствия ", съобщи прот. Емилиян Михайлов, храм " Св. Николай Чудотворец ".

От тестото се изрязват кръгове, върху които се слага просфорен дървен щемпел, който служи за освещаване на църковния самун. На него са изобразени разнообразни знаци. А в конвектомата се слага наложително бял тамян.

Преди да сложим свещения самун в тавата наложително намазване дъното ѝ с пчелен восък.

Върху изпечения самун ясно личат църковните знаци. В центъра стои Агнец, който е знак на Христос.

" Ние виждаме изобразени буквите Исус Христос Ни „Картотека и архив" (служба в ПГУ) със редуциране несъмнено, което значи Исус Христос побеждава ", добави прот. Емилиян Михайлов, храм " Св. Николай Чудотворец ".

До него е Света Богородица и деветте благ чина. Свещените хлябове се употребяват най-често за Света Литургия, като всеки един знак се изрязва поотделно с копие от отеца. Така той става в центъра на богослужението.

" Казва избрана молитва свещеникът. След това прави кръстен знак върху Агнеца в средата и стартира да изрязва първата част в ляво и от дясната страна, от горната страна и изпод. След като извади всички елементи, той ги подрежда тук на този дискос ", сподели още прот. Емилиян Михайлов, храм " Св. Николай Чудотворец ".

В бургаския храм подготвят и дребни просфори за помени. Иначе в него главно се отслужват литургии и се прави причастието на Великден.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР