Неполучените лично заплати от народни представители се депонират, ако не

...
Неполучените лично заплати от народни представители се депонират, ако не
Коментари Харесай

Караянчева до Нинова: Неполучените заплати от депутати се депонират

Неполучените персонално заплати от народни представители се депонират, в случай че не е подадена банкова сметка, на която да се превеждат парите. 

Това ставя ясно от писмо, изпратено от ръководителя Народното събрание Цвета Караянчева до водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. То  в отговор на вчерашното писмо от Нинова до Караянчева, че депутатите от левицата се отхвърлят от всички хонорари за времето, в което не вземат участие в работата на Народното събрание. 

В писмото на Цвета Караянчева, оповестено в профила й във фейсбук, се споделя: 

Във връзка с Ваше писмо № АД 952-00-11 от 21.02.2019 година Ви осведомявам следното: Право на всеки депутат е да реши дали да регистрира разноски по чл. 10 от Финансовите правила по бюджета на Народното събрание – Приложение към Правилника за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС), да употребява служебни коли или да ползва командировъчни средства при пътешестване в чужбина. В случай, че такива разноски не се осъществят и предявяват от народните представители, те надлежно няма да бъдат изплащани.

Съгласно член 73 от Конституцията на Република България организацията и активността на Народното събрание се осъществява въз основа на Конституцията и на устав, признат от него. Правилникът за организацията и активността на Народното заседание (ПОДНС) може да бъде изменян освен по предложение на ръководителя на Народното събрание, а и по искане на депутат. 

Удръжките от възнагражденията за неоправдани отсъствия са уредени изчерпателно в член 13 от Финансовите правила по бюджета на Народното събрание. Възнагражденията на народните представители са законово  дължими и ще бъдат начислявани при съблюдаване на Правилника за организацията и активността на Народното събрание “, написа още ръководителят на  Народното събрание.

" Народните представители се обезпечават за всички осигурителни случаи и от начислените им хонорари се вършат удръжки за осигурителни вноски по Кодекса за обществено обезпечаване, Закона за здравно обезпечаване, за налог според Закона за налозите върху доходите на физическите лица, за други удръжки, избрани със закон, както и удръжките по член 13 ПОДНС. Начинът на приемане на възнагражденията - в брой или по банков път, както и разпореждането с тях е персонален избор на всеки депутат. Всеки народен представител може да съобщи в писмена форма в дирекция " Парламентарен бюджет и финанси ", отдел " Заплати ", метода на приемане на
възнаграждението по банков път и да уточни съответната банкова сметка.

В случай, че липсва заявление за приемане по банков път, възнаграждението се заплаща в брой, в касата на Народното събрание. При неполучаването му същото се депонира, приключва писмото си Цвета Караянчева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР