Неподозиращите наблюдатели можеха да си помислят, че текстописците на двамата

...
Неподозиращите наблюдатели можеха да си помислят, че текстописците на двамата
Коментари Харесай

Визитата на Шолц в Атина беше успешна и за двете страни

Неподозиращите наблюдаващи можеха да си помислят, че текстописците на двамата политици авансово са съгласували техните речи. Когато гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис и немският канцлер Олаф Шолц се появиха пред медиите и двамата имаха значително идентично обръщение: водачите приказваха за " нова Гърция ", за нови гръцко-германски връзки, за нови провокации, които би трябвало да бъдат решени дружно в духа на европейското съдействие и взаимност.

Позитивната връзка, тържеството на германско-гръцкото съгласие, би трябвало да се преглежда на фона на изкривяванията от предишното. Имиджът на Германия измежду гръцката общност не е по никакъв начин розов. И до през днешния ден болшинството от гърците не приказват добре за Германия, обвинявайки Берлин за строгите ограничения за икономии и обществената деградация, провокирана от финансовата рецесия. Широко публикувани са апелите към богатия сътрудник в сърцето на Европа да прояви повече съпричастност и взаимност.

Мицотакис и Шолц демонстрираха по време на първото посещаване на немския канцлер в Атина, че са заинтригувани от появяването на естетика. Гръцкият министър-председател към този момент е в режим на предизборна акция, а външнополитическите триумфи са значим съставен елемент от нея. Атина е витално заинтригувана от интернационална поддръжка в разногласието с Турция. Напоследък Берлин се отнася внимателно към Гърция в гръцко-турските разногласия. За разлика от други немски водачи Шолц не е пътувал от Атина до Турция. Германското ходатайство сред отчуждените сътрудници в НАТО не се вижда на никое място. Това се дължи не толкоз на германците, които биха били подготвени да го създадат, а на Турция на Ердоган, която към момента не е открила връзки на доверие с съдружното държавно управление в Берлин. В Атина Шолц повтори към този момент неведнъж цитираната позиция, че е недопустимо сътрудници от НАТО да слагат под въпрос суверенитета на другия. За Мицотакис - и за по-голямата част от гръцката преса - повторението на тази явна позиция наподобява беше задоволително.

За Шолц демонстративното доближаване на позициите с Мицотакис беше опция да опровергае на процедура слуховете за " изолацията " на Германия, които в последно време се чуват в цяла Европа. Въпреки това сърдечността не трябва да замъглява обстоятелството, че сред Берлин и Атина съществуват съществени политически разлики. Никос Дендиас ги назова пред работещите телевизионни камери по време на визитата на немската му колежка Аналена Бербок преди три месеца. Става дума за доставката на съвременни немски подводници за Турция, която Атина се надява да спре, и за репарациите за немските военни закононарушения по време на Втората международна война.

Мицотакис се оправи дипломатично и с двата въпроса, като що се отнася до подводниците, въобще не загатна въпроса обществено. Що се отнася до репарациите, гръцкият водач повтори формалната позиция на Атина, че въпросът остава неизменен, като единствено добави, че този въпрос няма да " засенчи " гръцко-германските връзки.

Посещението на Олаф Шолц в Атина приказва за нов, по-добър климат в двустранните връзки. Това е значима причина съществуващото гръцко-германско партньорство да прерасне в политическо другарство в бъдеще./БГНЕС

------------------------------------------------------------------

Роналд Меинардус, „ Катимерини ”
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР