Непобеден и убедителен лидер в Ла Лига, преспокоен по пътя

...
Непобеден и убедителен лидер в Ла Лига, преспокоен по пътя
Коментари Харесай

Седемте разлики между Барса от миналия и този сезон

Непобеден и безапелационен водач в Ла Лига, несмутим по пътя си напред в Шампионската лига, тимът на Барселона бързо се изправи на крайници след неубедителния си сезон 2016/17 и последвалото потресаващо овакантяване на Неймар. С идването на Ернесто Валверде за старши треньор каталанците реализираха големи промени в играта си, и все за положително. Те са седем на брой и ви ги представяме в идващите редове.

(ПОЧТИ) КРАЙ С 1-4-3-3!

Макар че от самото си идване на поста Валверде сподели почитание към клубната традиция, той употребява типичната система 1-4-3-3 напълно рядко. Неговата Барса откри своето равновесие в схемата 1-4-4-2 с Лионел Меси още веднъж в централни зони, с двойка опорни халфове в лицето на Серхио Бускетс и Иван Ракитич и с външни халфове с доста разнообразни характерности. Когато Андрес Иниеста (или Филипе Коутиньо) дърпа поради природата си към центъра, Усман Дембеле употребява скоростта си по вертикалата на отсрещния фланг, а Паулиньо се приспособява всякога съгласно заетата от съотборниците му позиция. Всичко това прави играта на „ блаугранас” доста сложна за разгадаване.



ПОВЕЧЕ ШИРОЧИНА, ПО-МАЛКО ВЕРТИКАЛНОСТ

С новата си организация в играта Барса върна акцента към съзидателността в центъра на терена. От бързите преходи в офанзива с марка MSN – запазена марка на ерата „ Луис Енрике” – през днешния ден „ лос кулес” залагат на контрола върху играта с владеене на топката и избират да уголемяват полето на деяние върху терена вместо да търсят дълбочина (при все че Луис Суарес умее да употребява и най-малката недосетливост и неточност в подредбата на съперниковата защита). Този жанр обаче демонстрира и избрани ограничавания против ниските защитни блокове, както се видя и в първата осминафинална среща от ШЛ на посетители на Челси (1:1).

МЕСИ, ВОЛЕН КАТО ВЪЗДУХА

След като бе издърпан малко по към фланга от Луис Енрике, Лионел Меси още веднъж се върна от есента на мощната си позиция като втори нападател и в този момент работи зад тила на Луис Суарес. Аржентинецът се дърпа много обратно като куотърбек в първата фаза на градежа на офанзивата (близо до Бускетс и Иниеста) и от прецизните му пасове и компютърно разчитане на играта се възползват бековете на Барса, изключително Жорди Алба, и централният нападател. И до момента в който бележи малко по-малко голове от предишния сезон (0,78 на мач против 1,04 през 2016/17), Меси към този момент е направил съвсем толкоз асистенции (16), що се касае за целия минал сезон (19).



ЗАЩИТА ОТ ЖЕЛЯЗО

Да, в предходния сезон „ блаугранас” вкарваха повече голове (2,96 на мач в шампионата и ШЛ против 2,39 сега), но през този отбраната им позволява много по-малко попадения (0,45 на мач против 1,02 през 2016/17). В този смисъл подхванатата от Ернесто Валверде тактическа еволюция разрешава намирането на по-добър баланс и по-добро покриване на терена. С това не се цели принизяване на заслугите на трио MSN, а единствено се показва неналичието на дисциплинираност на членовете му в защитната фаза на играта. Днес Барса играе доста по-компактно и с по-близко събрани линии, затова оставя по-малко пространства за игра на противниците си.

УЗРЕЛИТЕ МЛАДЕЖИ

Отвъд груповото усъвършенстване на отбранителния бранш на тима обаче има и самостоятелна заслуга на двама души, които доста подвигнаха равнището си от лятото насам: Самюел Юмтити и Марк-Андре тер Стеген. Френският централен защитник и немският вратар се трансфораха в уважавани фигури за своите съотборници, а в добавка се утвърдиха и в огромни национални тимове като тези на своите родини. И на земята, и във въздуха двамата въплъщават всичко съвременно в играта за футболисти на своите постове и помогнаха на Барса да дръпне пред съперниците си.



ПАУЛИНЬО – ЧОВЕКЪТ, ПРАВЕЩ ВСИЧКО (И Търговско отделение ДОБРЕ)

Неговото идване провокира всеобща изненада, песимизъм и подигравки. След неуспеха си в Тотнъм (2013-2015) и два сезона надалеч в Китай (2015-2017) никой не вярваше съществено във възраждането на Паулиньо в Барса. Затова и бразилецът се отдаде изцяло на ролята си в тима на швейцарско ножче и запълваше всевъзможни празнини, най-много отдясно. Силните му страни? Идеалното пригаждане към придвижванията на неговите съотборници му разрешава да ги покрива, нахлува от дълбочина оттатък линията на отбраната на противника и постоянно се предлага като вид за пас. А от горната страна на това има и решителен принос: с 8-те си гола във всички надпревари е третият най-хубав изпълнител за каталанците този сезон.

БЕКОВЕТЕ ОТНОВО СА СИЛА

Ако има някой футболист от тима, който напускането на Неймар да е освободило, това без подозрение е Жорди Алба. След заминаването на бразилеца с рекорден трансфер към Пари Сен Жермен левият бек още веднъж получи напълно на свое разположение левия фланг и се възползва чудесно. Испанският национал си откри мястото и нямат броене опустошителните му комбинации с Меси към противниковото наказателно поле. От другата страна Нелсон Семедо бързо накара всички да не помнят за люшканията в представянето на Алейш Видал и Сержи Роберто след напускането на Даниел Алвеш. Португалецът е истински експерт в ролята си и доста ще липсва, до момента в който се възвръща от мускулната си травма.
Седрик Шапюи, „ Франс Футбол” Примера дивисион 27 кръг, неделя 4 март  Барселона 1:0краен резулат  Атлетико Мадрид
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР