Неписан природен закон е, че когато напред излезе личността, работата

...
Неписан природен закон е, че когато напред излезе личността, работата
Коментари Харесай

Как Стивън Хокинг ще продължи да променя физиката и след смъртта си

Неписан естествен закон е, че когато напред излезе личността, работата ѝ остава в сянка. Стивън Хокинг – най-известният академик на нашето време имаше мистериозната дарба да измества личните си достижения, написа Иън Семпъл за в. " Гардиън ". А интуитивните скокове на мисълта му ще основават работата на учените десетилетия в бъдещето.

Хокинг постоянно е мислел на едро. Целта му бе да разбере вселената напълно и до момента в който другите хора изследваха черните дупки, той приложи същите способи към самия Космос. Обедини силите си с математика Роджър Пенроуз и потвърди, че в случай че върнеш времето обратно, сингулярността е била първата сцена в историята на вселената. Тоест тя – с всичките ѝ звезди и планети, живота на Земята, любовта и нещастията – е почнала като ето толкоз огромна точка:.

По-късно Хокинг още веднъж се връща към черните дупки. Макар материята в сърцевината им да се намира в безпределно дребна точка, те се въртят и имат " размер ", който зависи от материята, попаднала в тях. Колкото повече материя, толкоз по-големи са.

В края на 70-те той афишира, че една черна дупка може единствено да става по-голяма. Математическото пояснение е сходно на това за фундаменталния закон на природата – че ентропията, мерилото на хаоса, може единствено да се усилва.

Когато физикът Джейкъб Бекенщайн показва, че това не е съвпадане, Хокинг и други учени са скептични към концепцията. В последна сметка, с цел да може една черна дупка да има ентропия, тя би трябвало да бъде гореща и да излъчва топлота. Но нищо не може да излезе от черна дупка, един път попаднало в нея. Хокинг се залавя да обори Бекенщайн, само че в действителност стига до най-зашеметяващото си изобретение. Черните дупки фактически имат температура и излъчват топлота (наречена по-късно " радиацията на Хокинг ".) Което значи, че с времето те може да се свиват, или, както споделя самият академик " Черните дупки се оказаха не толкоз черни. "

Това значи, че откакто мине задоволително време, една черна дупка просто ще изчезне. За елементарните такива ще е нужно повече време от възрастта на вселената. Но дребните дупки, които на размер са по-дребни от атоми, ще се развиват по-динамично и ще освобождават топлота бързо, преди в последна сметка да избухнат с силата на милион мегатонови водородни бомби.

Откритието на Хокинг шокира космолозите и им сътвори нов проблем – осведомителният абсурд на черните дупки. Ако те просто изчезват, всичката информация, която са събрали в себе си, евентуално се губи вечно.

" Този въпрос може да не лишава съня на множеството хора, само че множеството хора не са теоретични физици "

Загубата на информацията би противоречила на главно вярно на квантовата механика. Но Хокинг поддържа, че черните дупки я унищожават, макар възраженията на други учени. През 1997 година той се хваща на бас с Джон Прескил от Калифорнийския софтуерен институт по тематиката.

Макар парадоксът към момента да е абсурд, множеството физици са на мнение, че черните дупки не унищожават информацията. " Много хора са на мнение, () че когато черната дупка се изпари в радиация, информацията ще бъде деликатно кодирана в излитащата радиация ".

През 2004 година Хокинг призна, че е изгубил баса, само че към момента твърдеше, че въпросната информация не би могла да бъде разчетена.За да се потвърди една от двете теории, учените би трябвало да уловят радиацията на Хокинг при излизането ѝ от черната дупка и да схванат информацията, която тя носи. Но за това биха били нужни милиони, даже милиарди години.

Но Хокинг бе надалеч повече от физик – неговата " Кратка история на времето " сподели на милиони хора светът на физиката. " Сега всички се интересуват от черните дупки. По време на вечеря хората си приказват за Големия гърмеж. И Хокинг изигра забележителна роля в това ", разяснява Сабине Хосенфелдер от Франкфуртския институт за научни проучвания.

За Макс Тегмарк – учител по физика в Масачузетския софтуерен институт, който е работил с него, Хокинг е бил един от най-влиятелните учени на всички времена.

" Ако се замислите за въздействието на Алберт Айнщайн, Айзък Нютън и останалите – то е в предишното. Но наследството на Хокинг към момента е най-вече в бъдещето. Той ще води проучванията ни в продължение на години. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР