Непалски шерпа се качи на връх Еверест за рекорден 26-ти

...
Непалски шерпа се качи на връх Еверест за рекорден 26-ти
Коментари Харесай

Непалец изкачи Еверест за 26-ти път

Непалски шерпа се качи на връх Еверест за рекорден 26-ти път, побеждавайки личния си предходен връх, подложен предходната година, сподели държавен чиновник в неделя, съобщи Агенция Ройтерс.

52-годишният Ками Рита Шерпа се качи на планината с височина 8 848,86 метра (29 031,69 фута) в събота по обичайния маршрут на югоизточния било.

„ Ками Рита счупи личния си връх и откри нов международен връх в катеренето “, сподели Таранат Адхикари, общоприет шеф на Департамента по туризъм в столицата Катманду.

Маршрутът за катерене, употребен от Ками Рита, е основан от новозеландеца сър Едмънд Хилари и шерпа от Непал Тенцинг Норгей през 1953 година и остава най-популярен.

Тази година Непал е издал 316 позволения за нанагорнище на Еверест в пиковия сезон, който продължава до май, спрямо 408 през предходната година, най-високото равнище до момента.

Хималайската нация, която мощно разчита на алпинистите за задгранична валута, беше изправена пред рецензии, че е позволила пренаселеността и няколко смъртни случая на алпинисти в планините през 2019 година

Еверест е бил изкачван 10 657 пъти, откогато за първи път е бил скалиран през 1953 година от непалската и тибетската страна - доста от тях са се изкачвали няколко пъти, а 311 души са починали до момента, съгласно базата данни на Хималаите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР