Непалска правителствена експедиция разчисти 11 тона боклук от подножението на

...
Непалска правителствена експедиция разчисти 11 тона боклук от подножението на
Коментари Харесай

Непалското правителство изчисти 11 тона боклуци от Еверест. Работиците откриха и четири тела на алпинисти

Непалска държавна експедиция разчисти 11 тона отпадък от подножението на връх Еверест. Бяха открити тела на четирима починали алпинисти, оповестява Българска национална телевизия.

``
реклама

Алпинистите от държавната експедиция по разчистване споделиха, че купищата боклуци са се събирали в продължение на десетилетия. Човешки екскременти, употребявани бутилки с О2, разпокъсани палатки, въжета, кенове и пластмасови материали, са били струпани най-много в регионите на Лагер 2 и Лагер 3.

Дандураж Гимире - Министерство на туризма на Непал: Всеки, който стартира експедиция на Еверест, ще види големите количества боклуци в двата лагера. Затова и там насочихме нашите старания. Успяхме да премахнем по-голямата част от боклуците.

Отпадъците, както и четирите тела на починалите алпинисти, са били заровени надълбоко под снежната покрива през зимните месеци, само че идването на лятото и разтапянето на снега помогнаха за тяхното локализиране.

Миналия месец девет алпинисти починаха от непалската страна на Еверест, както и други двама от тибестката. Това слага месец май като най-смъртоносния сезон за алпинизъм от 2015 година насам.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР