Непълнолетните също подлежат на глобаОбщината в София затяга контрола срещу

...
Непълнолетните също подлежат на глобаОбщината в София затяга контрола срещу
Коментари Харесай

София тръгва на лов за драскачи и лепачи

Непълнолетните също подлежат на санкция

Общината в София стяга контрола против драскачите по фасади, спирки, подлези, метростанции и други публични обекти, желани от вандалите със спрейове. Засилените ограничения се постановат във връзка зачестилите случаи на похищения и многото тъжби на жители, оповестиха за “Труд ” от Столичния инспекторат.
 0204  0203  0201  0202
До момента няма нито една глоба за този тип нарушаване, защото разкриването на причинителите е съвсем невероятно. Обикновено те работят в дребните часове на денонощието, а с цел да бъдат глобени би трябвало да са хванати или да има очевидци. За определяне самоличността им ще бъде употребявано построеното видеонаблюдение в града и съдействие с органите на реда. Инспекторите пък ще следят по-често проблематичните зони.

Заловените драскачи ще бъдат глобявани от 100 до 2500 лева, като под ударите на тази мярка попадат и малолетни лица, навършили 16 години. “Те подлежат на административно-наказателна отговорност, в случай че са били в положение да схващат същността на осъщественото, според наредбата за публичния ред ”, изясни Иво Пенев, шеф на контрола върху рекламната активност в Столичен инспекторат. Общинското звено приканва жителите да подават сигнали на телефон 02/987 55 55, в случай че са станали очевидци и по този метод да спомагат за по-бързо определяне на нарушителите.

Като част от ограниченията за решение на казуса с драскането се употребява профилирана техника. Инспекторатът към този момент стартира поетапно разчистване на засегнатите публични места, като измежду първите бяха фасадата на музея “Квадрат 500 ” откъм бул. “Васил Левски ”, стената при градинката на Руската черква и ул. “Г. С. Раковски ”.

Друг проблем, който загрозява естетическия тип на столицата, е безразборното лепене на разгласи и плакати на нерегламентирани места. По данни на инспектората над 200 000 рекламни и осведомителни листовки се популяризират из града всеки месец.

Част от казуса е незадоволителният брой афишни колони – единствените места, на които по закон лепенето е разрешено. В момента те са едвам 44, а съгласно специалисти столицата има потребност от най-малко 800. Броят им дори продължава да понижава от време на време поради разнообразни инфраструктурни преустройства, което в допълнение лимитира опциите за разпространяване на хартиените рекламни материали. “От наша страна към този момент е обещано предложение за увеличение на местата за свободно разпространение на афиши и разгласи в отговор на потребностите на града ”, изясни Иво Пенев.

От началото на годината инспекторите са връчили 71 наставления на провинили се лица, от които изпълнените са 60. Най-често закона престъпват лица, извършващи поправки на покриви, автоуслуги, образователни курсове и бързи заеми, разкриха от Столичен инспекторат. Единствената все още, която не се е вместила в периодите за непринудено премахване на разлепените в тяхна изгода реклами, е таксиметрова компания, за което е санкционирана с 10 000 лева

За въздържане на лепачите и драскачите се употребява и антиплакатна багра, с която се обработват стълбове, стени, монументи и други. В столицата по този метод са предпазени над 1000 електрически стълба, като следва боядисването на още по бул. “Дондуков ” и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви ”.

Патриотизъм

Никой не протяга ръка на трикольора
 Близо 50 ел. табла в столицата към този момент са боядисани в цветовете на трибагреника. Близо 50 ел. табла в столицата към този момент са боядисани в цветовете на трибагреника.
Добри резултати демонстрира самодейността за боядисване на откритите електрически табла в цветовете на националния байрак. Вече няколко месеца не е установено нито едно посягане на улични художници против близо 50-те украсени в бяло, зелено и алено кутии.

“Вандалски надписи няма, само че на две места са се подписали графитъри, като че ли осъществяването е тяхно ”, описа Иво Пенев. Ефективността на този способ за предварителна защита не е останала незабелязана. “Вече имаме запитвания от жители, компании и районни администрации, които също желаят да се включат в самодейността ”, похвали се Пенев.

Началникът на контрола върху рекламната активност в Столичен инспекторат Иво Пенев:

Законодателството е демократично към нарушителите

 03-kare1 Законодателството е демократично към нарушителите, тъй като им се дават най-малко 15 дни, в границите на които да поправят своето действие. Това на процедура не ни разрешава напряко да постановяваме санкции при очевидни нарушавания. Масово те чакат крайния период и по този начин рекламните материали извършват предназначението си. Ще предложим корекция в тази част от наредбата, с която срокът да бъде понижен до 3 дни, след което да може да се постановат наказания, тъй като сега единствено си играем на наставления.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР