Непълнолетен дилър е продал райския газ на осемте момичета, заснети

...
Непълнолетен дилър е продал райския газ на осемте момичета, заснети
Коментари Харесай

Непълнолетен дилър е продал райския газ на осемте момичета от Русе

Непълнолетен дилър е продал райския газ на осемте девойки, снимани да дишат рисковото вещество от балони в центъра на Русе. Това заяви заместител окръжният прокурор на града Мирослав Маринов след инспекцията по случая. Разследването е открило дълга верига от дилъри.

" Момичетата чрез други свои връстници, момчета, са поръчали една бутилка божествен газ посредством профили в Инстаграм и на тях им е предоставено от друго малолетно лице. Установили сме също по този начин по време на договорка по какъв начин пълнолетно лице продава на малолетно лице една бутилка божествен газ за сумата от 50 лева и голям брой бутилки божествен газ и на пълнолетното, и на малолетното лице ", съобщи наблюдаващият прокурор Радослав Градев.

" Количеството, което е арестувано, за нас е доста съществено. Ако пресметнете 116 бутилки – могат да бъдат напълнени балони, чиято стойност на дребно като разфасовани дози, стига над 6000 лева Тук не става въпрос за изолирано събитие, нито за нещо, което някак си може да бъде неглижирано като детска игра ", разяснява Мирослав Маринов.

Продажбата и използването на божествен газ обаче не е престъпно действие. Административна отговорност носи само пълнолетният, в случай че продаде веществото на малолетен. Това разрешава безнаказана търговия и разпространяване сред деца. Ако прокуратурата не се беше самосезирала, по този случай нямаше да има инспекция, защото не е престъпно действие и полицията няма съображение да го проверява.

" Искам дебело да го подчертая, че само и единствено самодейността на прокуратурата по този проблем по линия на общия контрол за правда, който е много спорен в последно време, даде опция тези лица да бъдат открити и тази процедура, най-малко в съответния случай, да бъде прекъсната. Единствената санкционна наредба на този вид продажби е в Закона за здравето, който е един административен закон ", сподели Маринов.

Според зам. окръжния прокурор обаче районните здравни инспекции нямат нито административния потенциал, нито законовия инструмент да пресечен разпространяването на божествен газ. Затова апелът му към родителите и към общинските и държавни органи, свързани със закрилата на децата, е да се отнасят по-сериозно към този проблем.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР