Непал ще изпрати специален екип на Еверест през сезона за

...
Непал ще изпрати специален екип на Еверест през сезона за
Коментари Харесай

Изпращат спецекип за почистване на Еверест

Непал ще изпрати специфичен екип на Еверест през сезона за катерене, с цел да събере боклука от региона на най-високия връх в света, оповестиха публични лица в Катманду, съобщи Агенция Франс Прес. Десетилетията на планинарство и алпинизъм са трансформирали мястото в най-високото бунище, а все по-големият брой катерачи не обръщат внимание на грозния отпечатък, който оставят след себе си.

Палатки, изхвърлена екипировка, празни газови бутилки и даже човешки екскременти замърсяват добре отъпкания път до 8 848-метров връх. „ Ние сме горди с Еверест, само че постоянно ни упрекват, че не можем да го почистим. Трябва дружно да почистим планината “, съобщи Данду Радж Гимир, началник на департамента по туризъм на Непал.

Екип от 14 души ще бъде изпратен до базовия лагер от 25 април, като той би трябвало да смъкна оттова 10 000 кг отпадък. След това 8 души ще се изкачат до Лагер 2 на 6400 м височина, а останалите шестима души ще отидат до Лагер 4 на 7950 м, съобщи БНР.

Преди 6 години Непал наложи депозит от 4000 $ на алпинистки екип, който се възвръща единствено при връщане назад на най-малко 8 кг отпадък. Едва половината от катерачите обаче съблюдават това изискване. През февруари Китай забрани достъпа за гости до своя базов лагер в Тибет в опит да почисти региона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР