Неотдавнашно убийство в мексиканския граничен град Тихуана можеше да бъде

...
Неотдавнашно убийство в мексиканския граничен град Тихуана можеше да бъде
Коментари Харесай

След като им откраднали кокаина: Мексикански наркобарони убиха корумпирани полицаи

Неотдавнашно ликвидиране в мексиканския граничен град Тихуана можеше да бъде извадено от ефирен сюжет: разярени наркобарони преследват корумпирани служители на реда, които са откраднали пратка опиати, заяви „ Гардиън “.
Двама от чиновниците, обвинени в кражбата, са били убити, оповестиха прокурорите. Но съгласно някогашния шеф на полицията в града тази орис е застигнала минимум още трима други чиновници. Това допуска, че картелът, имал опиатите, може да е почнал всеобщо възмездие.
Това е последният удар за Тихуана, в която има най-вече убийства от всички градове в Мексико. Там годишно биват убити към 2000 души, при население от 2,1 милиона индивида. Според прокуратурата в средата на ноември половин дузина локални и щатски служители на реда в Тихуана сякаш са замислили скрит план за кражба на огромна пратка опиати от склад, където трафикантите ги съхранявали.
Миналата седмица се появи видеозапис, на който се вижда по какъв начин пикапи на служителите на реда излизат от постройката с огромни, увити в пластмаса бали кокаин. Държавният прокурор Мария Елена Андраде удостовери тази седмица, че по случая се проверяват трима държавни детективи, както и сходен брой чиновници на общинската полиция в Тихуана.
Алберто Капела, някогашен шеф на полицията в Тихуана, съобщи, че тайникът с опиати наподобява е принадлежал на картела Синалоа, по-точно на крилото, следено от наркобарона Исмаил " Ел Майо " Замбада - евентуално най-могъщата тайфа в града.
Очевидно картелът е схванал съвсем незабавно кой е направил обира, тъй като единствено няколко часа след кражбата, въоръжени лица засипали офиса на федералната прокуратура в Тихуана с най-малко 30 патрона. В рамките на един час един от общинските служители на реда, за който се твърди, че е взел участие в обира, е убит на улица в Тихуана.
На 24 ноември въоръжени лица обстреляха с огнестрелно оръжие прокуратурата на щата, само че никой не беше ранен. Три дни по-късно щатски детектив, разследван за кражбата, беше убит в колата си, до момента в който я зареждал с гориво на бензиностанция в Тихуана.
Служител на щатската прокуратура удостовери тази седмица, че още двама от разследваните по абсурда чиновници са били убити измежду бял ден на улицата в града. Служителят съобщи, че вторият чиновник е отказал предложение за място в държавната стратегия за отбрана на очевидци в подмяна на предоставяне на показания по делото.
Капела, някогашен шеф на полицията, съобщи, че след обира са били убити най-малко още трима служители на реда, което подсказва, че картелът може да е почнал всеобщо възмездие за кражбата.
" Това е доста тревожно ", споделя Капела. " Тихуана в никакъв случай не е виждала нещо от подобен мащаб и това приказва доста. "
През юни кметът на града Монсерат Кабалеро разгласи, че е решила да живее в армейска база поради личната си сигурност, откакто е получила закани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР