Неотдавнашно разследване на WIRED разкри, че проект Nimbus“ – основният

...
Неотдавнашно разследване на WIRED разкри, че проект Nimbus“ – основният
Коментари Харесай

Проект Nimbus: Как Google и Amazon са обвинени във военни престъпления в Израел

Неотдавнашно следствие на WIRED разкри, че план „ Nimbus “ – главният контракт за облачни услуги на Гугъл и Amazon с израелското държавно управление е по-тясно обвързван с Израелските отбранителни сили (IDF), в сравнение с беше известно до момента.

На 16 април полицията влезе в офисите на Гугъл в Ню Йорк и Калифорния, с цел да задържи няколко чиновници, протестиращи против този контракт на стойност 1,2 милиарда $. Служителите и на двете компании показаха угриженост, че договорът прави фирмите съучастници във военните дейности на Израел и нечовешкото отношение към палестинските цивилни жители.

Представители на Гугъл обаче упорстват, че „ Nimbus “ не е обвързван с военни задачи и не се употребява за разузнаване. Данните, събрани от WIRED, обаче демонстрират, че IDF са заемали централно място в плана през цялото време и са го употребявали за свои цели.

Така да вземем за пример през февруари на конференция, отдадена на „ Nimbus “, Габи Портной – началник на Националната работа за киберсигурност на Израел съобщи, че облачните технологии оказват помощ във военните интервенции против Хамас. Това изказване опонира на формалните представители на Гугъл, които настояват, че планът не е ориентиран към военни цели.

Много документи и други обществени изказвания също по този начин удостоверяват, че IDF са взели участие интензивно в създаването на Nimbus, като са останали един от главните му консуматори и са имали собствен обособен достъп до инфраструктурата на „ Nimbus “, съгласно данните, получени от WIRED.

Проект „ Nimbus “ стартира през 2019 година като главен софтуерен ъпгрейд за израелското държавно управление. Проектът, управителен от Министерството на финансите на Израел включваше основаването на нови центрове за данни и потреблението на облачни услуги за предпазване и разбор на данни, както и за създаване на приложения.

По време на процеса на създаване доста документи и изказвания ясно посочваха присъединяване на IDF в „ Nimbus “. През 2022 година израелското Министерство на финансите разгласи, че IDF е пълновръстен сътрудник в плана от първия ден.

През 2021 година Гугъл и Amazon печелят контракта за „ Nimbus “, като побеждават Microsoft и Oracle. През май 2021 година в прессъобщение на израелското държавно управление се оповестява, че планът ще обслужва „ държавното управление, службите за сигурност и други организации “.

WIRED откри също, че IDF продължава да употребява интензивно технологиите на Гугъл и Amazon посредством „ Nimbus “. Документите демонстрират, че договорът обезпечава достъп до технологии с изкуствен интелект като различаване на лица и разбор на настроения, които могат да се употребяват за военни цели.

Публикации в обществените мрежи от израелски чиновници, чиновници на Amazon и Гугъл удостоверяват, че израелската войска е тясно обвързвана с „ Nimbus “. През 2023 година ръководителят на софтуерния отдел на израелското държавно управление отбелязва в LinkedIn, че в конференция за облачни технологии са взели участие представители на IDF и израелски отбранителни компании.

Неотдавнашните митинги против план „ Nimbus “ се ускориха, изключително след подновяването на спора на Израел с Хамас. Служителите на Гугъл и Amazon, които стачкуват против контракта споделят, че фирмите би трябвало да спрат да си сътрудничат с израелската войска, тъй като това ги прави съучастници в нарушавания на човешките права.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР