Неотдавнашно проучване установи връзка между склонността на човек към гняв

...
Неотдавнашно проучване установи връзка между склонността на човек към гняв
Коментари Харесай

Ядосаните хора са по-склонни да вярват в конспирации

Неотдавнашно изследване откри връзка сред склонността на човек към яд и вероятността да има вяра в теории на конспирацията.

Макар да е потвърдено, че личностни черти като егоизъм вършат хората по-податливи да имат вяра в теории на конспирацията, в предишното е имало малко проучвания на въздействието на гнева върху вярата в конспирации. Сега обаче проучване, ръководено от Кинга Шиманяк, теоретичен помощник в Университета на Нов Южен Уелс, хвърля нужната светлина.

„ Макар че теориите на конспирацията съществуват отдавна, към момента не се знае доста за това по какъв начин те се отнасят към съответни страсти (например яд, боязън, тъга) “, споделя Шиманяк пред PsyPost. „ В това проучване взехме решение да се съсредоточим върху връзката сред убежденията в конспирации и гнева, защото те наподобява пораждат в отговор на сходни фактори и предходни проучвания към този момент са предполагали евентуална връзка сред тях. “

В поредност от четири изследвания екипът си слага за цел да изследва връзката сред чертите на гнева и убежденията както в общите тайни теории, по този начин и в тези, свързани съответно с пандемията от Ковид-19.

Първото изследване включва 363 участници, най-вече дами (298), с непрекъснато местопребиваване в Полша, като задачата е да се даде първична информация за асоциациите сред гнева и теориите за интрига за пандемията. Проучването е извършено онлайн благодарение на самооценъчен въпросник, който се състои от 7 детайла за оценка на чертата яд.

Резултатите от първото изследване демонстрират поддръжка за главната догадка, защото се открива, че гневът е позитивно обвързван с убежденията, че ковидът е бил конспирацията, като участниците, които се съгласяват с изказвания като „ Избухвам бързо “, са по-склонни да имат вяра, че „ пандемията COVID-19 е световна интрига “.

За да се поправя едностранното разделяне на половете в първо изследване, във второ изследване е набрана по-балансирана и по-голяма извадка от 422 участници. Въпросникът също по този начин е уголемен до 13 детайла, които още веднъж правят оценка убежденията за конспирацията. И в последна сметка резултатите подхождат на тези от първо изследване, които поддържат главната догадка на проучването.

Третото изследване още повече уголемява обсега и преглежда други общи конспирации – такива, които не се отнасят до характерни теории в съответен исторически подтекст, а са по-общи, т.е. „ Правителството употребява хората като подставени лица, с цел да прикрие присъединяване си в незаконна активност “.

„ Основният извод, който средностатистическият човек може да си направи от нашето проучване, е, че хората, които са по-склонни да изпитват яд, също по този начин са по-склонни да имат вяра в тайни теории, без значение от тяхното наличие “, споделя Шиманяк пред PsyPost. „ Необходимо е обаче да се подчертае, че доста самостоятелни и ситуационни фактори евентуално ще повлияят на тези асоциации. Какви са тези фактори? “

При четвъртото и последно изследване екипът ревизира дали възприятието на яд ще промени отговорите на въпросите за тайните теории, изключително при тези с високи равнища на гнева по линия.

За новите 141 участници екипът конструира нова интрига, с цел да избегне въздействието на предварителни убеждения или познания. Създадената от тях интрига е, че под берлинското летище има скрито военно мазе.

Участниците са помолени да попълнят въпросник за самокритика на личността, преди да бъдат разпределени на инцидентен принцип в една от двете групи, с цел да напишат или за свое яростно прекарване, или за неутрално такова. След това им е показана новата интрига и са помолени да оценят степента, до която имат вяра в нея.

Макар че резултатите от това изследване не демонстрират непосредствено, че провокираният яд покачва равнищата на нелегалност при тези, които не демонстрират признаци на яд по линия, те откриват, че лицата с по-висока степен на яд по линия имат и по-силни вярвания в конспирацията, в сравнение с тези с яд по линия в неутралната група.

„ Общият модел на резултатите демонстрира, че по-гневните по природа хора имат по-силни убеждения за интрига “, споделя Шиманяк за резултатите. „ Освен това установихме, че изкуствено основаният яд усилва убежденията за интрига при лицата, които имат по-високи резултати по скалата за гнева. Това е изненадващо изобретение, защото допуска, че има нещо неповторимо в гнева, което го прави предсказващ фактор на убежденията за интрига. “

Въпреки резултатите от проучването Шиманяк съобщи пред PsyPost, че към момента има да се вършат доста проучвания в тази област и доста въпроси остават без отговор.

„ Дали гневът е причина за тайните убеждения, или и двете имат общ корен, който е напълно друго нещо? Защо въобще тези, които са склонни към яд, са по-склонни да имат вяра в теории на конспирацията? Какви са връзките сред убежденията в конспирацията и други характерни страсти (напр. боязън, горест и вълнение)? Отговорите на тези въпроси несъмнено биха помогнали за по-цялостното схващане на комплицирания феномен на вярата в конспирации. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР