Неотдавнашно проучване, проведено от Украинския Web3 институт с подкрепата на

...
Неотдавнашно проучване, проведено от Украинския Web3 институт с подкрепата на
Коментари Харесай

Украйна има спешна нужда да регулира Web3 индустрията

Неотдавнашно изследване, извършено от Украинския Web3 институт с поддръжката на Министерството на цифровата промяна, хвърли светлина върху забележителните регулаторни провокации, пред които е изправена Web3 промишлеността в Украйна.

Докладът e озаглавен “ ” и в него се акцентира належащата нужда от добре дефинирани насоки и регулаторна рамка в страната.

Проучването, включващо изявленията с 50 създатели от 19 бранша на Web3 стопанската система, разкрива компликациите, с които се сблъскват започващите предприятия, работещи в тази сфера. Поради неналичието на ясни правни разпореждания украинските Web3 компании се намират в комплицирано състояние. Липсата на изясненост попречва оперативната им успеваемост в границите на Украйна и принуждава доста от тях да се открият в задгранични юрисдикции, като по този метод реалокират своите нововъведения и евентуален стопански принос.

Съществено разобличаване от отчета акцентира готовността на тези планове да си сътрудничат с държавни органи, като постоянно оферират продуктите си гратис. Липсата на одобрени протоколи за взаимоотношение с Web3 технологиите обаче води до съмнение и отвращение от страна на държавното управление, което води до скъсване на връзката сред софтуерния прогрес и формалното присъединяване.

Като се застъпва за цялостна правна рамка, Украинският Web3 институт приканва държавното управление да предприеме незабавни стъпки за определяне на ясни регулаторни насоки. Институтът акцентира, че без такива разпореждания способността на страната да употребява изцяло капацитета на разрастващия се Web3 бранш остава доста лимитирана.

Освен това в отчета се акцентират финансовите провокации в региона на Web3 в Украйна. Съществуващите капиталови механизми в страната не разполагат с правна рамка за придобиване на криптовалути благодарение на фиатна валута. Освен това неопределените правила за публични взаимоотношения сред украинските Web3 компании и техните интернационалните сътрудници в допълнение усложняват обстановката.

Успоредно с това Украйна интензивно се приготвя да одобри условията на Групата за финансови дейности (FATF) във връзка с криптовалутите. Юлия Пархоменко, шеф на отдела за виртуални активи в Министерството на цифровата промяна, акцентира напъните на страната да избегне включването в сивия лист на FATF.

Неспазването на световните стандарти съставлява значителен риск за репутацията на Украйна в международната финансова общественост, като по този метод трансформира основаването на регулаторна рамка както във вътрешен приоритет, по този начин и в интернационален императив.

Предложеното законодателство, проектозакон № 10225-1, което понастоящем се преглежда в украинския парламент (Върховната рада), има за цел да прегледа тези въпроси. Ако бъде признат, той ще задължава крипто тържищата да се записват в държавното управление, да постановат надлежна инспекция на клиентите и да рапортуват за подозрителни транзакции.

Тази стъпка е от основно значение за основаването на удобна среда за крипто бизнеса, привеждането на Украйна в сходство със международните регулаторни стандарти и отварянето на порти за по-голямо интернационално съдействие и вложения.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР