Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в

...
Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в
Коментари Харесай

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия бранш насочиха вниманието към промени в световната икономическа динамичност, които могат да окажат позитивно влияние върху БРИКС.

Европейската централна банка (ЕЦБ) неотдавна оповести забележителен крах, отбелязвайки първата си огромна загуба от две десетилетия насам, възлизаща на 1.3 милиарда евро за финансовата 2023 година, което е отклоняване от печелившата ѝ серия от 2004 година насам.

Този спад може да се дължи на разнообразни фактори, по-специално на ескалацията на лихвените проценти заради необятно публикувания световен инфлационен напън. ЕЦБ чака нови провокации през идващите години; банката обаче твърди заинтригуваните страни, че тези неуспехи няма да попречат на ефикасността ѝ при осъществяването на паричната политика.

Скокът на лихвените проценти в Европа, достигнал историческото ниво от 4% в интервала юли 2022 година – септември 2023 година, произтича от многостранни аргументи, в това число напъните за икономическо възобновяване след пандемията и геополитическото напрежение, като да вземем за пример спора сред Русия и Украйна. Смущенията в енергийните доставки в следствие от спора изостриха обстановката. Освен това през 2023 година ЕЦБ бе изправена пред чиста загуба от лихви в размер на 7.19 милиарда евро, което е в внезапен контрастност с регистрираните през 2022 година 900 милиона евро доходи.

В отговор на тези провокации ЕЦБ акцентира финансовата си резистентност, базирайки се на забележителните си финансови запаси и сметки за преоценка, които към края на 2023 година възлизат на 46 милиарда евро. Стратегиите за намаляване на последствията включват решението да не разпределя облаги на националните централни банки от еврозоната за финансовата 2023 година, като вместо това избира да всмуква загубата в салдото си, с цел да компенсира бъдещите облаги.

Затрудненията на ЕЦБ съответстват с по-широка наклонност, следена в други централни банки, като немската Бундесбанк и Швейцарската национална банка, които се борят с сходни стопански насрещни ветрове. През същия интервал Съединените щати също се сблъскаха с възходящ инфлационен напън и следващо повишение на лихвените проценти.

Макар и обичайно позициониран против западните сили, блокът БРИКС може да открие стратегически благоприятни условия в изискванията на тези събития, изключително що се отнася до устрема му към по-значима световна роля и капацитета за нова валутна парадигма. Уязвимостта на еврото на фона на инфлационните провокации и финансовите усложнения на ЕЦБ могат да предложат благоприятни условия за агресия на БРИКС, като вероятно разширят въздействието си в Европа. Докладите сочат възходящ интерес от страна на страни, в това число някои от Европа, които обмислят присъединение към блока на БРИКС през 2024 година, което е сигнал за евентуални промени в икономическите съюзи.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР