Неотдавнашните коментари на руския президент Владимир Путин за финансирането от

...
Неотдавнашните коментари на руския президент Владимир Путин за финансирането от
Коментари Харесай

Украинският главен прокурор: Путин разкри ролята на „Вагнер във войната

Неотдавнашните мнения на съветския президент Владимир Путин за финансирането от страната на съветската частна военна компания „ Вагнер " е „ нещо като директно доказателство ", че наемниците на групировката са били нелегално военно формирование на съветската войска във войната в Украйна, сподели тази седмица украинският основен прокурор Андрий Костин пред Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Путин сподели предходната седмица, че „ Вагнер " и нейният създател, Евгений Пригожин, са получили съвсем 2 милиарда $ от Русия през миналата година.

Костин разяснява тази тематика в Хага, където участва през днешния ден на откриването на Международен център за гонене на пръстъплението експанзия.

Украинският основен прокурор сподели, че неговата канцелария е категоризирала Пригожин като обвинен по време на следствия тази година и че бойците на „ Вагнер " са виновни за едни от най-сериозните военни закононарушения от началото на съветската инвазия в Украйна.

Въпреки опитите на Русия да разграничи силите на „ Вагнер " от съветската войска, мненията на Путин предходната година за финансирането от бюджета на наемническата формация е " нещо като директно доказателство, че те не са единствено де факто, само че евентуално и нелегално са също част от съветската войска ", сподели Костин. Използването на наемници от страни, въвлечени във въоръжени спорове, е неразрешено от Женевските конвенции.

Сред близо 93 000 случая на евентуални военни закононарушения, разследвани от канцеларията на украинския основен прокурор, доста са осъществени от „ Вагнер ", сподели Костин.

Те са виновни за едни от „ най-жестоките закононарушения против наши цивилни и военнопленници ", добави украинският основен прокурор.

Групировката „ Вагнер " съставлява опасност освен за Украйна, само че за мира и сигурността в доста страни, в това число от Латинска Америка, Африка и Близкия изток, сподели Костин.

Той прикани съдружниците на Украйна, в това число Съединени американски щати и Англия, да категоризират „ Вагнер " като терористична организация, с цел да може тя да бъде правосъдно преследвана, а активите ѝ замразени.

„ Пригожин към този момент е обвинен по наказателни каузи в Украйна, само че основният въпрос е да се спре активността на сходни групировки ", заключи Костин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР