Неотдавнашен доклад показва, че множество американски банки са надхвърлили регулаторните

...
Неотдавнашен доклад показва, че множество американски банки са надхвърлили регулаторните
Коментари Харесай

Близо 600 американски банки в опасност – имотния пазар в САЩ на ръба на колапса

Неотдавнашен отчет демонстрира, че голям брой американски банки са надхвърлили регулаторните ограничавания за централизация на заеми за търговски недвижими парцели, което разкрива тревожна наклонност.

По данни на S&P Global Market Intelligence общо 576 банки понастоящем се намират в позиция на свръхекспозиция, което съставлява нарастване с 30% спрямо миналата година. Тази нараснала експозиция съответствува с повишаването на просрочията, следени при заемите за търговски недвижими парцели.

През първото тримесечие на 2023 година делът на просрочията по тези заеми означи удивително покачване от 12 базисни пункта, достигайки 0.77%. Анализаторите на S&P смятат това нарастване за забележителен скок в границите на относително къс интервал от време.

През последните три тримесечия процентът на просрочията по заемите за нежилищни парцели, населявани от несобственици, непрекъснато се покачва, като през последното се следи поредно повишаване с 24 базисни точки.

Този скок е най-същественото нарастване от четвъртото тримесечие на 2020 година насам, когато бе регистрирано покачване от 20 базисни пункта.

Сега вложителите са изправени пред засилен надзор във връзка с заемите, свързани с офис здания, което подтиква банките да демонстрират нерешителност, когато става въпрос за заеми за търговски недвижими парцели.

Вследствие на това кредитополучателите може да изпитат нараснал стрес, което евентуално може да принуди основателите на политики да се намесят.

Пазарът на търговски недвижими парцели продължава да бъде подложен на доста напрежение, което значително се дължи на напускането на офисните пространства, защото забележителен брой чиновници не престават да работят отдалечено, на ненапълно или цялостно работно време.

За да дефинират дали дадена банка е надвишила подобаващите равнища на експозиция на пазара на търговски недвижими парцели, американските регулатори ползват тристранна инспекция:

  1. Банката е маркирана, в случай че има заеми за строителство, равняващи се на или надвишаващи 100% от рисково-базирания капитал.
  2. Банката е изложена на риск, в случай че нейните заеми за търговски недвижими парцели надвишават 300% от равнищата на рисково основания капитал.
  3. Банката поражда безпокойствие, в случай че портфейлът ѝ от заеми за търговски недвижими парцели се е разширил с 50% през последните 36 месеца.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР