Неотдавна стана известно, че е открита уязвимост в енергийно ефективното

...
Неотдавна стана известно, че е открита уязвимост в енергийно ефективното
Коментари Харесай

В най-модерните процесори на Intel има уязвимост – кръпката ще отнеме до 10% от производителността

Неотдавна стана известно, че е открита накърнимост в енергийно ефикасното ядро E-core на Intel. Тези ядра се употребяват в съвсем всички потребителски процесори на Intel от последните генерации – от Alder Lake до най-новия Meteor Lake, както и в чиповете Atom. Вече има създаден механизъм за отбрана от злотворен програмен продукт, който употребява тази накърнимост. Включването му обаче се отразява на продуктивността на системата.

Става дума за Register File Data Sampling (RFDS) – накърнимост, която разрешава на атакуващите да получат достъп до регистрите на процесора и данните, съхранявани в тях. В съпоставяне с разкритите по-рано уязвимости Meltdown и Downfall, RFDS не е толкоз необятно публикувана. Това е по този начин, тъй като тя визира единствено процесори с енергоефективни ядра Е, в това число ядрата Gracemont и Crestmont.

Intel към този момент стартира да отстранява уязвимостта, като предлага пачове за операционната система и актуализации на микрокода.

Средно продуктивността спада с 5 %. В някои случаи спадът доближава 10 %, в други продуктивността остава почти същата.

Това не е толкоз забележителен спад на фона на уязвимостта Downfall, упомената нагоре, при която загубите на продуктивност от време на време доближиха 39%. Този не толкоз забележителен спад на продуктивността може да се дължи на обстоятелството, че са наранени ядра с ниска продуктивност, употребявани за фонови задания и тежки многонишкови натоварвания.

За да се в профил уязвимостта, би трябвало да се актуализират операционната система и микрокодът. Производителите на дънни платки не бързат да пускат актуализации на BIOS-а за премахване на RFDS. Потребителите на Linux към този момент получиха обновен микрокод с актуализация на операционната система. Потребителите на Windows евентуално също ще получат пачове със идната актуализация.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР