Неотдавна създаденият японски консорциум Rapidus вече е положил основите на

...
Неотдавна създаденият японски консорциум Rapidus вече е положил основите на
Коментари Харесай

Холандската ASML ще помогне на японската Rapidus да овладее 2 nm технологичен процес

Неотдавна основаният японски консорциум Rapidus към този момент е положил основите на бъдещото дружество, което до 2027 гoдина би трябвало да овладее производството на 2-нанометрови (nm) чипове в Страната на изгряващото слънце (Япония). Базираната в Холандия компания ASML, която доставя усъвършенствани литографски скенери е подготвена да открие сервизен център в Япония през идната година в поддръжка на Rapidus.

Това заяви през днешния ден Nikkei Assian News, базирайки се на свои източници. Според информацията, ASML ще открие локален център за техническа поддръжка на остров Хокайдо през втората половина на идната година. До 2028 година ASML ще усили броя на чиновниците си в Япония с 400 до 560 души. Наличието на локален център за обслужване доста форсира въвеждането на нови литографски технологии и построяването на уреди за произвеждане на чипове. ASML има сходни центрове в Южна Корея и Тайван, където се намират огромните ѝ клиенти като Samsung и TSMC.

Около 50 инженери на ASML ще оказват помощ на Rapidus да конфигурира литографски системи, създадени в Холандия на пилотна линия в Хокайдо. Съответното съоръжение е пригодено за работа със ултравиолетово (EUV) излъчване, належащо за производството на чипове със стандарти за обработка, по-малки от 7 nm. През идващите 5 години ASML ще се стреми да усили работните си места в Япония с 40%. В префектура Кумамото, където тайванската компания TSMC построява взаимното си дружество, ASML също ще наеме 10 експерти, като се възнамерява броят им да бъде повишен до 40 души в бъдеще. Основният „ софтуерен донор “ на Rapidus би трябвало да бъде американската корпорация IBM, която ще обезпечи условия за произвеждане на 2 nm съставни елементи в Япония.

Япония ще се трансформира в петия район на планетата, където ще се употребява EUV съоръжение на ASML, след Съединени американски щати, Тайван, Южна Корея и Ирландия. Дългогодишният цех на Intel за произвеждане на чипове в Япония е в развой на планувана рационализация. Други снабдители на литографско съоръжение също уголемяват наличието си в Япония. Това вършат да вземем за пример американските Applied Materials и Lam Research. На собствен ред японските производители на профилирано съоръжение се стремят да разширят наличието си отвън страната, в непосредствена непосредственост до клиентите, тъй че тази „ миграция “ е двупосочна.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР