Неосъщественият управител на БНБ Любомир Каримански от Има такъв народ,

...
Неосъщественият управител на БНБ Любомир Каримански от Има такъв народ,
Коментари Харесай

Любомир Каримански от ИТН не е доволен от актуализацията на Бюджет 2022

Неосъщественият шеф на Българска народна банка Любомир Каримански от " ИТН ", който сега е ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание, насочи в неделя пред БНР следващата си порция рецензии към финансовия министър Асен Василев и " Продължаваме промяната ", този път във връзка актуализацията на бюджета.

В актуализацията няма промени, а единствено антикризисни ограничения, както, разяснява Каримански. Той даде образец с нарастването на пенсиите, като изясни, че осъвременяване на размера не значи промяна. " Трябва да се промени целият модел, тъй че да се подсигурява правилото на правдивост и да се изчистят многото изкривявания ", изясни депутатът от Има Такъв Народ.

Според него доста от числата в бюджета са неразбираеми и не се схваща по какъв начин се стигнало до тях. Той изиска повече изясненост за осъществяването на капиталовата стратегия на стойност 8.2 милиарда лева Тя няма да бъде съкратена при актуализацията, само че не е ясно дали още веднъж средствата за вложения не остават като буфер, който ще се употребява в края на годината. Асен Василев неотдавна увери, че капиталовата стратегия ще бъде изпълнена.

Друг проблем съгласно Каримански е, че съвсем нито една от концепциите на Има Такъв Народ не се осъществя, както е препоръчана.

Той даде образец с предлагането за 0% Данък добавена стойност за хляба.

" Може би някой ще каже, че концепцията за диверсифицираната ставка в размер на 0% за производството на самун и хлебни артикули е наша, само че нашата мярка не стопира по този метод. Ние предложихме и допълнение, в което да е ясно, че обособените детайли, участници в ценеобразуването на хляба и хлебните артикули са по-важни и беше обикновено специалистите сред обединението и Министерство на финансите да седнат и да уточнят обсега и метода, по който това може да се случи за най-уязвимите групи, не общо за всички ", уточни депутатът.

Каримански сподели още, че не е видял в бюджета да има планувана отплата за цените на тока за бизнеса. " Най-вероятно, в случай че Министерство на финансите, въобще сътрудниците от Министерски съвет, разчитат на някакви други буфери, които има, откъдето да вземат тези пари, евентуално ще има, само че не мога да кажа сигурно ", добави той.

Въпреки честите си сериозни изявления във връзка участието на България в еврозоната той сподели, че не е песимистичен по този въпрос.

" Аз също желая България оптимално бързо да влезе в еврозоната, само че дано да си свършим работата по този начин, както Хърватска я свърши. Ние даваме Република Хърватска като образец, само че не следваме нейния образец. Тя одобри стратегически проект още през 2018 година. Доколкото знам от централната банка, те са имали подготвеност с документ преди няколко години, само че заради една или друга причина този документ не е бил завършен ", изясни Любомир Каримански.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР