Неоправданата война на Русия срещу Украйна и нейния народ представлява

...
Неоправданата война на Русия срещу Украйна и нейния народ представлява
Коментари Харесай

Лагард: Войната в Украйна имаше дълбоки икономически последици за Централна, Източна и Югоизточна Европа

Неоправданата война на Русия против Украйна и нейния народ съставлява човешка покруса. Тя имаше дълбоки стопански последствия и засегна в огромна степен страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа. Това съобщи Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), по време на встъпителното си слово на конференция, отдадена на " Променящия се геополитически пейзаж - стопански последствия за Централна, Източна и Югоизточна Европа ". Събитието се организира във Франкфурт и е проведено от ЕЦБ.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11173
Светът се трансформира по способи, които трансформира моделите на напредък на доста страни от района по-уязвими, защото те нормално се базират на високи равнища на комерсиална отвореност и интеграция в световните вериги на цената. Въз основа на показаната от стопанската система на района резистентност през последните десетилетия, Лагард обаче изрази убеденост, че страните от района ще могат да се приспособяват към новите компликации.

От началото на хилядолетието до 2021 година стопанската система на района на Централна, Източна и Югоизточна Европа съвсем се удвои, достигайки 40 % от стопанската система на еврозаната. Вследствие се е повишил и виталният стандарт на жителите на страните от района, като междинният БВП (БВП) на глава от популацията се скочил от 36 % от междинното за еврозоната през 2000 година до 54 % през 2021 година, уточни Лагард.

Тя предизвести за две обилни промени, които могат да имат дълбоки последствия за района: възходящо геополитическо напрежение и отслабването на международната търговия.

Светът става все по-многополюсен, с по-голяма конкуренция сред огромните сили, по-малко почитание към интернационалните правила и правила и отслабващо въздействие на интернационалните институции, сподели още Лагард.

В сходна среда даже задълбочени търговски връзки може да се окажат незадоволителни, с цел да попречат на враждебността. Това прави световната бизнес среда все по-податлива на шокове, сигнализира президентът на ЕЦБ.

Войната на Русия против Украйна провокира голям потрес за световната стопанска система, изключително за енергийните и питателните пазари. Предвид тяхната географска непосредственост до спора, изключително изложени на шока бяха стопанските системи от Централна, Източна и Югоизточна Европа.

" Над две трети от стопанските системи в района означиха годишна инфлация от 13 % или повече през предходната година, като няколко страни означиха доста по-високо нарастване на цените. За съпоставяне годишната инфлация в еврозоната бе 8,4 % ", посочи Лагард.

Тя сигнализира още, че геополитическото напрежение може да форсира отслабването на международната търговия.

Също по този начин проблем се явяват възходящите равнища на протекционизъм. През последното десетилетие броят на въведените търговски ограничавания се е нараснал десетократно, добави Лагард.

Миналата година търговията, като дял от Брутният вътрешен продукт, бе по-висока от междинната за еврозоната в две трети от стопанските системи на района. И до момента в който някои страни, като Съединени американски щати, означиха спад на търговията като дял от Брутният вътрешен продукт след пандемията от КОВИД-19, в еврозоната тя доближи рекорден дял през 2022 година

Заради изменящият се геополитически пейзаж, " еврозоната и района на Източна и Югоизточна Европа и Европа би трябвало да изградим нова основа за подсилване на устойчивостта ", съобщи Лагард.

Еврозоната към този момент е главният търговски сътрудник за множеството стопански системи от района. " Между 2000 година и 2022 година делът на вноса на артикули и артикули от Източна и Югоизточна Европа и Европа към еврозоната се е нараснал от 5 % до 10 % ", сподели още шефката на ЕЦБ.

През предходната година износът от еврозоната към страните от района доближи дял от 11 %, съвсем двойно повече от началото на хилядолетието.

Икономиките от Източна и Югоизточна Европа могат да се възползват от изменящите се световни търговски модели, защото фирмите търсят снабдители по-близо до дома, акцентира Лагард.

Паричната политика на ЕЦБ играе значима роля в района, защото еврото е необятно употребявано, добави тя. Търсенето на кешови наличия от страните от района се усили след нахлуването на Русия в Украйна.

Лагард засегна и тематиката за енергийната сигурност на страните от Източна и Югоизточна Европа, както и на Европейски Съюз като цяло.

През февруари 2022 година Европейски Съюз е внасяше към 36 % от нужния газ от Русия. В рамките на девет месеца този дял спадна внезапно - до 13 %, защото Европейски Съюз понижи потреблението си на газ и се насочи към вноса на полутечен природен газ.

Според президентът на ЕЦБ " би трябвало да ускорим напъните си за декарбонизация и увеличение на нашата енергийна самостоятелност ". Ето за какво самодейностите, които оказват помощ за построяването на възобновими енергийни източници, са толкоз значими, заключи тя.

Атаката против Украйна също беше посягане против европейските полезности – каквито се явяват зачитането на интернационалното право и правата на индивида.

Ето за какво Европа наложи невиждани наказания на Русия и даде забележителна поддръжка на Украйна след нашествието. Към днешна дата Европейски Съюз е дал 38,3 милиарда евро икономическа помощ и над 21 милиарда евро военна поддръжка на Украйна, установи Лагард.

Натискът за разширение на Европейски Съюз набра скорост вследствие на войната на Русия. Миналата година Европейски Съюз даде на Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина статут на кандидатки за присъединение към Общността.

Въпреки извънредно сложната 2022 година, вероятностите за района на Източна и Югоизточна Европа са обнадеждаващи. Съществуват фактори, които могат да бъдат от изгода за стопанските системи от района в средносрочен и дълготраен проект, като да вземем за пример добре образована работна мощ и мощните връзки с Европа.

Междувременно изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който също приказва по време на откриването на конференцията на ЕЦБ, заяви, че желанията на Комисията да показа проекти по какъв начин да се употребяват средствата от замразени съветски активи наподобява няма да се осъществят преди края на лятото. Той приказва и за разнообразни способи за подкрепяне на финансирането на реконструкцията на Украйна, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР