Неолибералният модел на доминирания от САЩ световен ред се е

...
Неолибералният модел на доминирания от САЩ световен ред се е
Коментари Харесай

Орбан: Неолибералният модел е изчерпан

Неолибералният модел на доминирания от Съединени американски щати международен ред се е изчерпал, само че по какъв начин ще наподобява новият модел следва да забележим, защото неговите контури едвам стартират да се оформят. Това се показва в публикация на политическия консултант на министър-председателя на Унгария Балаш Орбан, който очерта тезите от неотдавнашната тирада на премиера Виктор Орбан на закрито съвещание в унгарската фондация Калман Сел. Статията е оповестена от Mandiner.

" Неолибералният модел на глобализация се изчерпа “, написа той.

" Съвременният модел на глобализация беше основан след разпадането на Съветския съюз – изясни Балаш Орбан – Той се основаваше на еднополюсен международен ред, управителен от Съединените щати и основан в действителност на неолиберални правила. Авторът счита, че този ред стартира да се разпада вследствие на " липса на регулация и държавен надзор “ върху стопанската система и финансите, което за първи път беше демонстрирано от международната рецесия от 2008 година

" Събитията от 2010-те години - миграцията, Брекзит и успеха на Доналд Тръмп [на президентските избори в САЩ] - демонстрираха, че неолибералният международен ред не работи както преди и губи легитимност. И пандемията, която избухна през 2020 година, още един път удостовери уязвимостта на неолибералния международен ред. Точките на " и “ са сложени през 2022 година <...> с началото [на конфликта] сред Украйна и Русия, което ясно сподели, че актуалната западноцентричност не може да бъде устойчива, защото противниците на Запада се ускориха, в не дребна степен с помощта на либерализацията на търговията и стопанската система ", споделя в публикацията съветникът на унгарския министър председател.

Очертавайки възгледите на ръководителя си, Балаш Орбан означи, че " контурите на новия ред към момента се обрисуват ", само че Западът, който към момента се управлява от Съединените щати, се пробва да " резервира най-малко отчасти владичество ". За тази цел се подхващат разнообразни дейности – от спиране на интернационалните стопански връзки (това, което в западната терминология е известно като " отцепване “) до възобновление на блокове от времето на Студената война.

Унгарското държавно управление смята, че сходен метод не е в негов интерес. " Не да разделяме, а да сплотяваме – това е тактиката на Орбан за идващото десетилетие “, акцентира съветникът на ръководителя на унгарското държавно управление. Той означи, че съгласно премиера Орбан единствено освен това изискване Унгария ще може да извърши главната си стратегическа задача за идващото десетилетие. Тя е " да напуснем групата на страните със междинни приходи и да настигнем развитите страни, както и да реализираме статут на районна междинна мощ в Централна Европа “, съобщи Балаш Орбан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР