Неофициалният документ, за който се твърди, че е предаден на

...
Неофициалният документ, за който се твърди, че е предаден на
Коментари Харесай

Планът за прекрояване на Балканите - по точки

Неофициалният документ, за който се твърди, че е предаден на Брюксел от словенския министър председател Янез Янша, планува обединяване на Косово с Албания, присъединение на части от Република Сръбска към Сърбия и на хърватски кантони в Босна и Херцеговина към Хърватия като метод за решение на отворените въпроси на Западните Балкани и ускорение по пътя им към Европейски Съюз и НАТО.

Съдържанието на документа, с който организация Бета се срещна от дипломатически източници, Българска телеграфна агенция предава в всекидневен превод.

Западни Балкани - път напред

Главният въпрос в региона на Западните Балкани, чието участие в Европейски Съюз е обезпечено, когато всички страни изпълнят изискванията в сходство с решенията на Европейския съвет в Солун през 2003 година, са нерешените национални въпроси на сърби, албанци и хървати.

Бившите Кралство Югославия и следвоенната СФРЮ прикриваха и смекчаваха тези проблеми, които се разгоряха след разпадането на СФРЮ. Дейтънските съглашения стопираха войната в Босна, а акцията на НАТО спря етническото пречистване в Косово шест години по-късно. С напъните на Европейски Съюз и НАТО бе открит мир, дадени бяха обещания за европейска вероятност, реализиран е прогрес в Северна Македония и Черна гора, само че основни въпроси останаха нерешени.

Дейтънските съглашения по-принцип не признават статута, реализиран във въоръжените спорове, само че решенията де факто направиха допустимо неговото признание. Въз основа на съществуващите способи и темп на решение на проблемите е мъчно да си представим европейската вероятност на Сърбия и Косово, а участие на Босна и Херцеговина в Европейски Съюз е изцяло изключено. Турция съответно употребява това празно пространство, засилвайки доста въздействието си в Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Освен в Турция и неколцина локални политици и техни последователи, които персонално печелят от хаоса и нефункционалността на институциите, никой не е удовлетворен от обстановката в Босна. Сърбия, Хърватия и Албания имат постоянни държавни управления сега и определените от тях политици са способни да взимат стратегически решения.

Решения

а) Обединение на Косово с Албания. 95 % от жителите на Косово желаят да се обединят с албанците, от които произлизат. Подобна е обстановката и в Албания. Граница сред Косово и Албания не съществува, а на сръбските елементи в Косово би се подсигурил специфичен статут по модела на южен Тирол.

б) Присъединяване на по-голямата част от територията на /босненската / Република Сръбска към Сърбия. Сръбският народен въпрос може да бъде решен основно с присъединение на по-голямата част от районен съд към Сърбия. В този случай Сърбия ще се съгласи с присъединение на Косово към Албания.

в) Хърватският народен въпрос може да се реши:

- с присъединение на преобладаващо хърватските кантони в Босна към Хърватия

- с даването на специфичен статут на хърватските елементи в Босна по модела на южен Тирол.

г) По този метод босненците биха получили самостоятелна функционална страна и биха поели отговорността за нея. Гражданите биха решили на референдум какво избират - бъдеще в Европейски Съюз или отвън Европейски Съюз /Турция/. Засега безапелационно болшинство босненци поддържат европейската вероятност, само че при положение, че продължат хаосът и възходящото въздействие на Турция и радикалния ислям, през идващото десетилетие обстановката може да се утежни фрапантно.

д) Европейски Съюз, в съдействие с други фактори в района като самодейността Три морета, стартира използването на всеобхватна икономическа стратегия за стабилизация, по-добра инфраструктурна и енергийна съгласуваност на района и екологична рехабилитация /ЕС към този момент е подготвил елементи от този план/.

е) След приемането и ратификацията на всички нужни двустранни решения в района биха се ускорили присъединителните договаряния за участие в Европейски Съюз и НАТО.

Стъпки

а) Негласна инспекция на опциите за използване на този проект с взимащите решения в района /в ход/

б) Негласна инспекция на поддръжката за проекта от страна на взимащите решения в интернационалната общественост /в ход/

в) Всеобхватна информационна стратегия за показване на проекта пред обществото, като се има поради другата атмосфера в обособени елементи на района

г) Ако Европейски Съюз, Съединени американски щати и множеството взимащи решения в района се съгласят с проекта и стъпките за използването му, Европейски Съюз публично подхваща самодейността

д) Започва развой на връзка, ориентиран към другите целеви групи

е) Започват всички нужни двустранни процедури за използване на проекта, синхронизирани и юридически приключени

Ако в негласната процедура за инспекция и промяна на проекта стане ясно, че не може да се подсигурява нужното единодушие на районните и интернационалните /фактори/, взимащи решения, нон пейпърът остава нон пейпър до второ решение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР