Неочаквана визита в Киев - унгарският премиер Виктор Орбан пристигна

...
Неочаквана визита в Киев - унгарският премиер Виктор Орбан пристигна
Коментари Харесай

След няколко отказа - Орбан отиде при Зеленски в Киев

Неочаквана аудиенция в Киев - унгарският министър председател Виктор Орбан дойде на първото си посещаване в Украйна от началото на войната.

Орбан, който беше един от двамата европейски водачи, които не са пътували до разкъсваната от война страна, е и един от малцината останали съдружници на Владимир Путин на Стария континент.

Унгария, която през вчерашния ден пое председателството на Съвета на Европейски Съюз, е твърдо срещу даването на военна помощ на Киев.

Няколко пъти отхвърля покана за посещаване в Киев. Не отиде и на Конференцията за мир в Швейцария, а изпрати външния си министър Петер Сиярто.

Виктор Орбан и австрийският министър председател Карл Нехамер са единствените европейски водачи, които не бяха посещавали Украйна от началото на войната.

Унгарският водач е и най-близкият съдружник на Путин в Европа, а след нашествието са се срещали два пъти. Твърдо срещу оказването на военна помощ на Киев, срещу и приемането на Украйна в Съюза.

За да бъдат вероятни началото на договарянията за участие, напусна срещата на върха в Брюксел и остави останалите 26-ма водачи да поддържат решението в негово неявяване.

Тази заран обаче ненадейно беше обявено, че Орбан е в украинската столица, където ще се срещне с Володимир Зеленски.

От пресслужбата на унгарския министър председател обявиха, че акцент в диалозите ще бъде постигането на мир. Зеленски и Орбан ще дадат малко изказване, само че не и взаимна конференция след диалозите си.

Визитата идва часове откакто Унгария публично пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

В Брюксел унгарският водач подсети мотото на унгарското председателство - " Да създадем Европа велика още веднъж ".

" Не желаеме Европа, което лишава на нас - патриотите всичко, което ни е значимо. Имаме от ден на ден съидейници ", съобщи Виктор Орбан.

В събота Орбан, дружно с други водачи популисти, разгласи основаването на ново патриотично придвижване в Европейския парламент.

В обединяването влизат още водачът на австрийската крайнодясна " Партия на свободата " и някогашният чешки министър председател Андрей Бабиш.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР