Необосновано е увеличението на цената на тока и парното и

...
Необосновано е увеличението на цената на тока и парното и
Коментари Харесай

Мая Манолова и Федерацията на потребителите настояха топлата вода да не поскъпва


Необосновано е нарастването на цената на тока и парното и непочтено по отношение на българските жители. Това сподели омбудсманът Мая Манолова, която взе участие в второто публично разискване в Комисията за енергийно и водно контролиране през тази седмица. Този път в съвещанието вземат участие жители, осведоми БГНЕС. Новите цени плануват нарастване на електрическата енергия с малко над 3,5%, а за топлоснабдяването - с малко над 4.5%.

Общественият бранител съобщи, че продължава да се следи порочната причинност - при записано понижение на цената на природния газ, цената на парното и на топлата вода да не се трансформират, а даже да се вижда нарастване. " Това нарастване на цената на електрическата енергия е безусловно голословно. То е непочтено. На фона на намаляващите цени на суровините то е в действителност необяснимо. Предстои понижаване цената на природния газ. Такова е настояването на „ Булгаргаз “ - правилно, с 10 ст - под 1%, само че по този начин или другояче цената на природния газ ще бъде понижена, а цената на топлото ще бъде нараснала ", означи Манолова.

Тя е недоволна, че регулаторът не е поканил жителите и сдруженията, когато се води разискване с трите електроразпределителни компании.
По време на публичното разискване пред постройката на регулатора се събраха няколко пенсионери на митинг против политиката на КЕВР и с крясъци против ръководителя Иван Иванов. Част от протестиращите бяха поканени да се качат и да вземат участие в публичното разискване. Те приканиха членовете на КЕВР да не покачват нито цената на тока, нито цената на парното най-малко в границите на половин година. През това време да се ревизират всички енергийни и топлофикационни сдружения дали те не позволяват злоупотреби при фактурирането на услугите.

Гражданските организации и обособени протестиращи настояха да се трансформират общите условия за приемане на топлинна сила, да се премине към самостоятелни контракти с топлофикационните сдружения, да отпаднат топлинните счетоводители. Всички ТЕЦ-ове да бъдат подложени на засилени инспекции от страна на КЕВР дали не надписват фактурите, упорстват още те. " При милион и половина под ръба на беднотия и, горе-долу, още толкоз на ръба - да се потегля към нов ценови потрес е подигравка с българските консуматори. Така че нашето предложение е да не се покачва цената на парното - никога ", сподели Емил Георгиев, изп. секретар на Федерацията на потребителите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР