Необлагаемият доход е една от стъпките за преминаване към прогресивно

...
Необлагаемият доход е една от стъпките за преминаване към прогресивно
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Минимум 2 млрд. лева ще бъдат отделени до края на годината като помощ за бизнеса

Необлагаемият приход е една от стъпките за прекосяване към прогресивно данъчно облагане, счита социалистът
„ Акцизът върху горивата в България е най-нисък в Европейския съюз и като страна-членка България няма право едностранно да взима решения за премахването му. Тук би трябвало да се търсят други запаси и казусът не е толкоз акцизът, колкото заплахата от покачване на цените на петрола, природния газ и електричеството. Поради тази причина по-важният въпрос е по какъв начин ще се развие спорът в Украйна, каква ще бъде позицията на България с другите страни-членки и да се създадат избрани изключения. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България“ и заместник-председател на бюджетната комисия в Народното събрание проф. Румен Гечев в предаването „ Още от деня“ по Българска национална телевизия, като добави, че страната ни би трябвало да отбрани българския интерес.

По думите му не можем да си позволим да се причисляваме към наказания, които въздействат извънредно тежко върху цяла Европа, само че изключително върху най-слабото звено, защото последствията ще бъдат тежки.

„ Аз поддържам това, което разгласи към този момент държавният екип, да се наложи несъгласие “, съобщи проф. Гечев във връзка с възбраната за импорт на съветски нефт и добави: „ Този път държавното управление взе решение в точния момент. България няма да бъде в изолираност, защото не сме единствената страна, която желае изключване най-малко за интервал от 1-2 години, тъй като тук има софтуерни и стопански проблеми “, уточни той. По думите му казусът не е единствено да се спре вносът от Русия и да се обезпечи импорт от други страни: „ С петрола и с горивата изобщо се работи с дълготрайни контракти. При петрола има инфраструктурни и софтуерни проблеми. Нашият “Нефтохим “, с цел да работи софтуерно, най-малко 60% от петрола би трябвало да е съветски “, изясни социалистът.

Според Румен Гечев част от глобите против Русия затрудняват и ще влошат икономическите индикатори в Европа: „ Освен енергийните носители, това са зърнените храни, автомобилната промишленост, прекъсването на вноса на никел, на паладий. Всичко това специалисти пресмятат колосални загуби и мощно стесняване на растежа, което няма по какъв начин да не се отрази и на България “, безапелационен бе той.

„ Аз мисля, че България прекомерно доста стяга коланите “, съобщи социалистът, като изясни: „ Това че имаме най-нисък дълг е доста добре, само че поражда въпросът в случай че може при 30% дълг да спасим още 10% от българския бизнес или да създадем живота на българите по-поносим в изискванията на рецесии. “

Гечев изясни, че през вчерашния ден е имало среща с представители от обединението и са били направени сметки в Министерство на финансите. „ Ние проиграваме сега няколко разновидността на следната база – все още най-малко 2 милиарда лв. ще бъдат отделени в допълнение до края на годината в пакети в посока помощ за бизнеса. В момента отработваме каква част ще може да се покрива разликата от пазарната цена и опциите на българския бизнес да заплаща електричество. Обсъждаме какъв брой можем да понижим Данък добавена стойност върху доставките на природен газ и върху отоплението на жилищата на българите. Колко средства можем да отделим за твърди горива “, съобщи социалистът.

Според проф. Гечев необлагаемият приход е една от стъпките за прекосяване към прогресивно данъчно облагане. „ 95/100 от страните-членки на Организация на обединените нации са с прогресивно данъчно облагане и ние най-сетне би трябвало да решим дали ще си стоим в групата на Таджикистан, Узбекистан и Казахстан или ще сме в групата на Германия, Италия, Швейцария и Япония “, съобщи социалистът и добави, че причините на левицата по тази тематика са европейски.

Румен Гечев бе безапелационен, че Българска социалистическа партия има решение на най-висшия орган, на Конгрес, че България би трябвало да се причисли към Еврозоната. „ Нямаме съмнения, само че желаеме да сме сигурни, че към 1 януари 2024 година България ще бъде подготвена и ще има интерес да влезе в Еврозоната. Ние настояваме, и го имаме в съглашението, все още няма планове на Министерството на финансите и на Националната ни банка какви ще са позитивите и провокациите за България “, заключи той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР