Необичайното торнадо в Чешката република, довело до смъртта на трима

...
Необичайното торнадо в Чешката република, довело до смъртта на трима
Коментари Харесай

Киматолог обясни разрушителното торнадо в Чехия с жегата в Русия

Необичайното торнадо в Чешката република, довело до гибелта на трима души, породи в периферията на блокиращ антициклон, изравен над центъра на европейската част на Русия, такива феномени нормално са предвидими и свързани. Това съобщи Александър Чернокулски, старши откривател в Института по физика на атмосферата на Руската академия на науките, представен от РИА Новости.

В резултат на торнадотo, минало през територията на Югоизточна Чехия в четвъртък вечерта, в осем обитаеми места бяха провокирани обилни опустошения, най-малко трима души бяха убити, повече от 200 души бяха ранени.

Според учения смерчът и торнадото, като метеорологични феномени, са свързани с дълбоки конвективни процеси в атмосферата. Смерчът се образува изпод нагоре, а торнадо от горната страна надолу, т.е. вятърът се завихря в облак. Торнадо се случва, когато стартира да се издига доста мокър въздух и се образува завихрящ се, мощен облак. Също по този начин е значимо да има бърза смяна в скоростта и посоката напразно.

" За Европа смерчът не е толкоз необичаен феномен: случват се по 300-500 такива на година. В Чешката република явлението е било торнадо. В резултат на мощна конвекция и неочаквана смяна напразно. Съществува и връзка сред торнадото и бюлокиращите антициклони. В момента има блокиране в европейската част на Русия, а Източна Европа се озова в западната му външна страна. Там има нараснал риск от сходни феномени. Не е наложително обаче да възникне торнадо. Цялата тази зона " кипи ", идва по-студен въздух – там, където се срещат топлите и студените въздушни маси, последните се издигат нагоре ", сподели ученият.

Климатологът означи, че появяването на торнадо е рядко и рисково събитие, само че не неповторимо.

" Въздействието на изменението на климата върху броя на торнадата е многопосочно и е неправилно да се твърди, че към този момент ще има повече торнада. В Съединени американски щати да вземем за пример изискванията за формиране на торнадо стават все по-редки. В Европа картината също е пъстра - някъде повече, някъде по-малко. В Русия доминира увеличението на честотата на удобни условия за образуването на торнадо “, сподели Чернокулски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР