Необичайно изследване, проведено в Африка, е установило, че вярата във

...
Необичайно изследване, проведено в Африка, е установило, че вярата във
Коментари Харесай

Вярата във вещици спира прогреса

Необичайно проучване, извършено в Африка, е открило, че вярата във вещици и ловът на вещици забавят напредъка във всеки смисъл на тази дума, защото тя подкопава доверието сред членовете на обществото, излиза наяве от публикация, оповестена в Journal of Development Economics.

„ Всъщност сходни вярвания могат да оказват помощ да се поддържа ред в обществото, само че това не е най-оптималният вид на неговото поддържане. Вярата във вещици кара всички хора строго да се придържат към локални правила на държание, тъй че отклонението от тях може да докара до такава степен да ви обвинят, че сте магьосница или вълшебник “, споделя Борис Гершман (Boris Gershman) от университета на Вашингтон (САЩ).

Гершман е разкрил ненадейно удостоверение, че мракобесието и ловът на вещици в Средновековието и други исторически столетия са затормозявали икономическия и научния напредък. Изследователят е изучил по какъв начин другите показа за отвъдния свят, магьосничеството, вещиците и други свръхестествени сили се отразяват на базовите стопански индикатори и на живота в обществата на редица африкански страни.

Както изяснява ученият, в доста страни на екваториална и тропическа Африка са публикувани разнообразни религиозни вярвания и поверия, като техните носители откровено имат вяра в магьосници, вещици, уроки и други прояви на отвъдния свят.

Модернизацията  на политическия живот в тези страни, извършена от европейските страни през 60-те години на предишния век, постоянно е била неспособна да потисне сходни вярвания и през днешния ден жителите на тези страни живеят по същите правила, както и преди десетки епохи.

Съпоставянето на икономическите индикатори и другите черти на социума с това, до каква степен публикувани са такива поверия, дава невероятна картина – става известно, че силата на вярата във вещици и магьосници въздейства извънредно отрицателно на подобен значим индикатор за стопанската система и обществото като доверието на хората един към различен.

По-конкретно хората, които живеят в райони с вкоренена религия във вещици, много по-рядко си оказват помощ, по-рядко вземат участие в взаимни планове, не се доверяват на близките и просто по-рядко контактуват с други хора. Всичко това, както изяснява американският икономист, се отразява извънредно отрицателно на икономическото развиване на тези райони на Африка и забавя техния обществен напредък.

Защо се случва това? Осен че сходен „ лов на вещици “ оказва помощ да се поддържа реда в обществото, той може да бъде инструмент по въздържане на въздействието на богатите поданици на африканските общества – локалните богаташи са принудени да споделят своите запаси, с цел да не бъдат упрекнати във вещерство.

Тази система, която в началото е имала някои плюсове, е довела до развиване на извънредно отрицателен феномен – вярата в уроки, която може да изясни за какво Африка, без значение от голямото количество естествени запаси, живее в последна мизерия и не може да излезе от нея.

„ Вярата във вещици е подкопала доверието към близките и устрема към съдействие сред тях заради това, че хората се притесняват, че вещиците могат да им навредят, или противоположното – да бъдат упрекнати в магьосничество.

Идеята за уроките на собствен ред е довела до такава степен, че жителите на тези райони не се отдават напълно на това, което вършат, опасявайки се от завистта на близките – злоба, която по-скоро се демонстрира във тип на вандализъм и други нападателни дейности по отношение на богатите хора “, заключава Гершман.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР