Необичайно големите горещини това лято имат и допълнителен ефект -

...
Необичайно големите горещини това лято имат и допълнителен ефект -
Коментари Харесай

Една неочаквана причина за поскъпването на втечнения газ в световен мащаб

Необичайно огромните горещини това лято имат и спомагателен резултат - водят до осезаемо покачване на цените на втечнения природен газ (LNG), изключително в азиатските страни. В средата на юни на спот пазара междинната цена на LNG доближава 12,6 $ за 1 милион BTU (British Thermal Unit - английска термична единица).

Това е с към 50% повече от индикатора при започване на март и най-високото равнище от декември 2023 година, написа водещият японски стопански вестник Nikkei.

В началото на юли цената на втечнения газ на азиатските пазари се колебаеше към същото равнище - малко под 12,5 $ за 1 милион BTU.

За страните от Европейски Съюз, отбелязва Nikkei, цените на втечнения природен газ при започване на месеца, също са най-високите от декември 2023 година.
 Азербайджан усилва доставките на газ за България, до 55% от цялото ни ползване
Азербайджан усилва доставките на газ за България, до 55% от цялото ни ползване

През предходната година доставките бяха удвоени по отношение на миналата

" Основният фактор за покачването на цените на синьото гориво ", отбелязва изданието, " е огромната горещина . В Китай, който е най-големият покупател на полутечен природен газ в света, температурите тази пролет се покачиха до най-високите си стойности от 1961 година насам. А в Япония - вторият по величина покупател на полутечен газ в света, това лято температурите също ще бъдат сензитивно над междинните за сезона ", предизвестява Nikkei. Китай и Япония са надлежно с втората и третата най-големи стопански системи в света.
 Силен спад на цените на природния газ в Европа през 2024-а предвижда Fitch
Силен спад на цените на природния газ в Европа през 2024-а предвижда Fitch

Това става на фона на предстоящото по-слабо търсене на синьото гориво в района

При това (прекалено) високите температури водят до повишаване търсенето на полутечен газ, защото при горещините е нужна повече електрическа енергия за климатиците в постройките и домовете, както и за хладилници и хладилни пространства.

По прогнози на Международната организация по енергетика (МАЕ), през тази година потреблението на полутечен природен газ в Азиатско-Тихоокеанския район ще се усили с 12% по отношение на 2020 година и ще доближи общо 937 милиарда куб. м - което е към 20% от потреблението на този енергиен източник в международен мащаб.

А нарасналото търсене на полутечен природен газ в Азия " тегли нагоре " цените му в международен мащаб , установи японското бизнес издание.
 Тенденциите при потреблението на енергоресурси в света в идващите години
Тенденциите при потреблението на енергоресурси в света в идващите години

Прогнозите на анализаторите от BP за търсенето на нефт, газ и ВЕИ - в два " сюжета "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР