Необичайните горещини в Европа миналата година, по време на които

...
Необичайните горещини в Европа миналата година, по време на които
Коментари Харесай

Рекордните жеги в 5 страни в Европа през 2022 г. са допринесли за смъртта на над 15 000 души

Необичайните горещини в Европа предходната година, по време на които няколко страни претърпяха рекордни температури, способстваха за гибелта на над 15 000 души в единствено пет европейски страни, като тези жертви са повече от породените от всяко друго единично рисково климатично събитие. Това се акцентира в на Световната метеорологична организация (СМО) за положението на международния климат през 2022 година " Европа претърпя доста горещи талази, със обилни горещини, протичащи се във всеки от трите летни месеца. През лятото към 4 600 смъртни случая в Испания, 4 500 в Германия, 2 800 във Англия (сред хората на 65 и повече години), 2 800 във Франция и 1 000 в Португалия бяха свързани с необикновената жега ", се прецизира в отчета.

Няколко елементи на Европа записаха най-високите си температури през предходната година. Англия да вземем за пример претърпя 40 и повече градуса за първи път, до момента в който Ирландия имаше най-високата си температура от 1887 година насам. Германският град Хамбург стана най-северната част на страната, в която в миналото са били регистрирани 40 градуса. Дори Швеция, една от най-студените страни, записва температури над 37 градуса предходната година.

 През 2022 година Европа е претърпяла най-топлото си лято През 2022 година Европа е претърпяла най-топлото си лято

Топенето на някои европейски ледници е било невиждано. Алпите " счупиха върхове за размразяване на ледници поради композиция от малко сняг през зимата, навлизане на сахарски прахуляк през март 2022 година и горещи талази ", до момента в който за пръв път никакъв сняг не оцеля след топенето през лятото, даже по най-високите места в планините.

Това се случи макар мощната фаза на охлаждащото климатично събитие " Ла Ниня ", показват от СМО.

От 2015 до 2022 - осемте най-топли години от 1850 година насам

Средната международна температура през 2022 година е била с 1.15 градуса по-висока в съпоставяне със междинната международна температура през прединдустриалния интервал (1850-1900). Това е в сходство със декларираното от СМО в предварителния ѝ отчет за 2022 година предходната година. Този отчет беше оповестен по време на конференцията за климатичните промени (COP27) в Египет през ноември, когато оставаха още близо два месеца до края на годината.

 Горещите талази в Европа ще са по-чести и по-интензивни, считат шведски учени Горещите талази в Европа ще са по-чести и по-интензивни, считат шведски учени

Най-топлата година откогато се вършат надеждни измервания е била 2016 година, когато междинната международна температура беше 1.28 градуса по-висока от прединдустриалния интервал, не доста надалеч от лимита от 1.5 градуса, който светът се стреми да не надвиши до 2100 година Годините от 2015 до 2022 са осемте най-топли години през последните 173 години на надеждни измервания. Изминалата 2022 година е на пето или шесто място в този лист на най-топлите години, добавя СМО.

Рекордно количество парникови газове в атмосферата

Концентрациите в атмосферата на трите съществени парникови газа - метан, въглероден диоксид и диазотен оксид, - които са виновни за световното стопляне, са били на рекордни равнища през 2021 година, последната година, за която са налични данни. Концентрациите на въглероден диоксид в атмосферата към този момент надвишават 415 частици на милион. Само преди няколко години 400 частици на милион се смятаха за рисков лимит и напъните бяха концентрациите да се запазят под това равнище. Стремежът към този момент е да се подсигурява, че покачването е лимитирано до допустимо най-ниска стойност.

Концентрациите на метан, по-малко публикуван, само че по-проблемен от въглеродния диоксид, са се нараснали до 1908 частици на милиард през 2021 година Увеличението от 18 частици на милиард сред 2020 и 2021 година е било най-високото годишно повишаване до момента, акцентира СМО.

Близо 100 млн. души са климатични мигранти

В отчета се акцентира, че 95 млн. души по света към този момент са претърпели разселване поради аргументи, свързани с климатичните промени. " Повечето хора, разселени поради свързани с климата или времето събития, останаха в границите на териториите, където обитаваха, до момента в който в някои обстановки хората бяха принудени да избягат през интернационалните граници в търсене на сигурност и помощ ", акцентира още СМО в отчета си.

С утихването на " Ла Ниня " и прогнозите за разразяването на затоплящото климатично събитие " Ел Ниньо " след няколко месеца, тази година се чака да бъде по-топла от 2022 година, с вероятността да се случат по-тежки горещи талази и суши.

 Европа се е затоплила повече от всеки различен континент през последните 3 десетилетия Европа се е затоплила повече от всеки различен континент през последните 3 десетилетия
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР