Необичайна читалня радва гостите и жителите на китно родопско село.

...
Необичайна читалня радва гостите и жителите на китно родопско село.
Коментари Харесай

Читалня Спирката ще откриете в китно родопско селце СНИМКИ

Необичайна читалня радва гостите и жителите на китно родопско село. На нея може да се натъкнете, в случай че поемете асфалтовия път към близкото до Пловдив село Дедево. Или решите да тръгнете към обитаемото място по пътеката, идваща от красивия регион на хижа Здравец.

На площада на селцето, което по данни на Национален статистически институт има към поданици, ще срещнете и непредвидената панорама. Читалня " Спирката " ще ви посрещне на пъпа на Дедево. Помещение, изпълняващо ролята и на спирка, и на истински библиотека. Няма смешка! Чистата стаичка е изпълнена с книги на най-различни тематики, за най-различни придирчиви и не толкоз придирчиви читатели.

Томчетата са разграничени и подредени по категории, измежду които може да намерите произведения на непознати, български, а и локални писатели. Срещат се и най-различни жанрове - от детски книги, до фантастика и класика. Нарочна табела даже приканва да си изберете книга за прочит, само че и да оставите такава за читалнята.

По стените са подредени и хитроумни карикатури и графики, внасящи спомагателна атмосфера в мястото. Там, където може да се насладите на книга, чакайки рейса, с панорама към гористите скатове на Родопа планина.

Дедево се намира на едвам 21 километра от Пловдив, а данните от последното броене на популацията в страната сочат, че в него живеят едвам 57 души. Около обитаемото място обаче има доста вилни зони, в които хора се радват на планината и бягат от горещините в равнината.

Районът на  Дедово впечатлява със своята природа, изпълнена с богато многообразие от растителни и скотски типове. Въздухът край селото, намиращо се на към 1076 метра над морското ниво, се слави и със своята непорочност.

Местността е прошарена от разнообразни туристически пътеки, само че за жалост някои от тях към този момент са обезличени и обрасли с гъста растителност. Други обаче, са напълно " живи ", а по тях може да усетите родопската хубост.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР