Необходимостта от намеса на държавата и предприемане на действия за

...
Необходимостта от намеса на държавата и предприемане на действия за
Коментари Харесай

БСП към премиера Денков: Правителството лобира за мобилните оператори и заробва българите към тях

Необходимостта от интервенция на страната и предприемане на дейности за отбрана на българските жители от злоупотреби на мобилните оператори с монополно състояние, с оглед желанието им да вдигнат цените, сложи остро пред премиера Денков водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.  

" Както знаете, мобилните оператори оповестиха желанието си да вдигнат цените – единият оператор с 4.7 %, другият с 9.5 %, третият към момента пресмята с какъв брой. Те се базират на уговорка в стандартизиран контракт, която им дава опция всяка година да покачват цените с растежа на инфлацията, публично разгласен от Национален статистически институт. Тази уговорка е неравноправна – хората са принудени да подписват подобен контракт, без въобще да имат опция да договарят условия. Второ, когато го подпишат, по-късно, в случай че желаят да го прекратят - би трябвало да платят наказателна клауза ", съобщи Корнелия Нинова.
Тя се обърна към премиера Денков от парламентарната естрада през днешния ден: " Какво ще направи държавното управление и какви ограничения ще вземе, с цел да ограничи злоупотребата с монополно състояние? "

Лидерът на Българска социалистическа партия означи, че КРС е понижила таксите, които мобилните оператори заплащат на страната, само че мобилните оператори усилват таксите, които прибират от хората.

" Докога страната ще бъде хранилка на корпорации, на монополисти и ще употребява всеки български жител и народа като донор на тези монополисти и корпорации? Какво ще предприеме държавното управление ", реагира Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия остро репликира премиера след отговора му: " Г-н Денков, какъв брой време към този момент сте министър председател, а преди този момент доста пъти министър в разнообразни кабинети, с цел да говорите тези небивалици? Нямало опция държавното управление да се намесва. Комисията за отбрана на потребителите е комисия в Министерството на стопанската система и промишлеността, което е министерство в държавното управление на Р. България, управлението го назначавате персонално вие "? "

Корнелия Нинова акцентира: " С отговора, който ми давате, че не можете да се намесите, в действителност оправдавате безумието и хаоса, който създадохте в КЗП – три управления на КЗП има сега и нито едно от тях не е законно. Е, по какъв начин да вземат отношение хората? И това не е ли работа на държавното управление да си решите въпроса в КЗП? "

По думите й в сглобката се карат между тях кой е по-корумпиран в КЗП и кое управление е крало повече, а хората би трябвало да заплащат наложително тези увеличени такси, без никаква отбрана. " Да, Комисия за защита на конкуренцията е самостоятелен орган – прав сте, там нямате право да се месите. Но, до момента в който си мерите корупцията в КЗП - се случва всичко това ", уточни Корнелия Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия се обърна към премиера Денков: " И в този момент ще ви опровергая по какъв начин страната и едно държавното управление в правова страна може да се намесва. И не внушавайте, че сме срещу мобилните оператори. Ние сме за ред и правова страна ".

Лидерът на Българска социалистическа партия и някогашен стопански министър цитира заповед № 684 от 23.12.2021 година, на Министерството на стопанската система и промишлеността и Комисия за отбрана на потребителите. По думите й при един подобен опит да се усилват цените, че дори и със задна дата.

" Забранявам търговецът Х /няма да загатвам имената/ при практикуване на своята активност да употребява нелоялна комерсиална процедура по смисъла на член 68 – т.е. да усилва по този начин таксите ", се споделя в заповедта, издадена от Нинова като министър на стопанската система и промишлеността и управлението на КЗП тогава.

" Тази заповед беше обжалвана от всички операторите в съда. Софийският административен съд и Върховният административен съд обаче я потвърдиха и споделиха, че операторите нямат право на такава нелоялна комерсиална процедура. Значи можело ", уточни водачът на Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова се обърна още веднъж към премиера Денков: " А в този момент ще ви кажа какво декларира вашият ръководител на КЗП по същия проблем: Когато са подписвали договорите потребителите са били осведомени за това, което подписват. Това не съставлява нелоялна комерсиална процедура, те са длъжни да си заплащат високите такси ". 
" Един и същи проблем. Като не желаете да се намесвате, си го кажете непосредствено – работите за мобилните оператори. Това е див лобизъм и заробване на българския жител към тези оператори ", безапелационна бе Корнелия Нинова.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР