Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да

Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да ...

Хакери хакнали и шефа КРИБ, иска закони срещу рекета.


Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофинансови проблеми във фирми с рекет на големия бизнес. Искаме законодателят да си свърши работата". Това заяви изпълнителният директор на Конфедерацията на Работодателите и индистриалците в България Евгений Иванов пред Нова по повод на атаката на НАП от „Тад груп”.Още по тематаПоредна порция: Още доказателства срещу ТАД Груп от прокуратурата9 авг 2019 11:58237Лулчева: Новите доказателства нямат общо с хакерската атака9 авг 2019 09:1334Вместо на свобода срещу 100 бона, Иван Тодоров се връща в ареста 8 авг 2019 17:1170

По думите му, такова законодателство би накарало този тип престъпници много да се замислят преди да посегнат на големия бизнес.

"Проблемът с рекета на фирми е много голям. Ние го наричаме „Наглите 2”. В първия случай отново наши членове бяха мишена. Методите са горе-долу близки, но голямата разлика е в мащаба и засегнатите", разказа Иванов.

Въпреки че едрият бизнес прави всичко възможно да се опази, но ситуацията с "ТАД Груп" показала, че проблемът вече е сериозно наболял.

"При „Наглите” благодарим на тогавашното ръководство на МВР. Сега прокуратурата си свърши работата, но ще има следващ случай. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет”, заяви бизнесменът.

Изпълнителният директор на КРИБ обясни, че възможни атаки срещу финансовите институции у нас влошават имиджа на страната ни. Според него има хора, които не желаят страната ни да влезе в т.нар. "чакалня на еврозоната" - ERM II.

Иванов обаче отказа да даде подробности относно конкретен случай на рекет към членове на КРИБ, защото това би довело до сериозни последствия.

"Представете си за една огромна финансова институция, ако изтече информация, че е обект на рекет, какви последствия може да има - и отдръпване на клиенти, големи загуби. Видяхте какво стана след атаката срещу НАП. Опозицията поиска оставката на цялото правителство. Това е нещо е недопустимо", каза още той.

Евгений Иванов сподели, че работният му компютър е бил хакнат. Получил съобщение, че притежават информация от неговата машина и заедно с надпис "Обадете се" му била поискана сума за откуп.

"Отговорих им, че с терористи не преговарям. Това е терор. Това е точната дума. Те се опитваха да видят дали в компютъра ми има точна информация, която да струва пари и да се откупи. Същото е и с други наши членове", добави той.

Според него проблемът е интернационален и не става въпрос само за базирани в България фирми.

"Тук играе целия свят. Ние сме длъжни да предприемем съответните действия и бързо да се локализира опит, ако има такъв и  след това да се търси решение. Първата стъпка е тук”,  обясни изпълнителният директор на КРИБ.
 
По публикацията работи: Йордан Бързаков

Източник: dnes.bg