Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да

...
Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да
Коментари Харесай

КРИБ настоява за законодателство срещу рекетирането на големия бизнес

Необходимо е законодателство, което да постави завършек на опитите да се вземат решение вътрешнофинансови проблеми във компании с рекет на огромния бизнес, съобщи изпълнителният шеф на КРИБ Евгений Иванов пред NOVA във връзка офанзивата на Национална агенция за приходите от „ ТАД Груп ”.

Искаме законодателят да си свърши работата, добави той.

" Искаме законодателство, което да накара този вид нарушители доста да се замислят дали да посегнат на огромния бизнес ”, добави той.

" Проблемът с рекета на компании е доста огромен. Ние го назоваваме „ Наглите 2 ”. В първия случай още веднъж наши членове бяха цел. Методите са почти близки, само че огромната разлика е в мащаба и засегнатите. Едно е фамилията на предприемач и неговия персонален бизнес, друго е огромна финансова институция. За страдание, ние се мъчим дружно да се опазим, само че в съответния случай с „ ТАД Груп ” към този момент е наболял казусът. При „ Наглите ” благодарим на тогавашното управление на Министерство на вътрешните работи. Сега прокуратурата си свърши работата, само че ще има идващ случай. Трябва да има законодателство, което да постави завършек на опитите да се вземат решение вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет ”, съобщи изпълнителният шеф на КРИБ.

Той изясни, че офанзиви против финансовите институции у нас утежняват имиджа на страната ни. „ България е на прага да влезе в ERM II. Има хора, които не желаят това да се случи и по тази причина би трябвало да сме извънредно деликатни в даването на обществена информация. Видяхте какво стана след офанзивата против Национална агенция за приходите. Опозицията изиска оставката на цялото държавно управление. Това е нещо е неприемливо ”, сподели още Иванов.

Той показа, че работният му компютър е бил хакнат. „ Излезе ми надпис да се обадя, с цел да си платя някаква сума. Нашите подозрения са, че това е развой. Отговорих им, че с терористи не договарям. Това е гнет. Това е точната дума. Те се опитваха да видят дали в компютъра ми има точна информация, която да коства пари и да се откупи. Същото е и с други наши членове ”, добави Евгений Иванов.

Той изясни, че членовете на КРИБ не престават да работят върху подобряването на системите си за киберсигурност. " Търсим механизъм, който, до момента в който бъде направено съответното законодателство, да е най-бързият път до способените органи, тъй че да си решаваме въпросите, преди да гръмне една или друга институция ", разясни Иванов.

„ Проблемът е международен. Не става въпрос единствено за основани в България компании, които биха показали интерес към киберсигурността на наши членове. Тук играе целият свят. Ние сме длъжни да предприемем съответните дейности и бързо да се локализира опит, в случай че има подобен. А по-късно да се търси решение ”, изясни изпълнителният шеф на КРИБ.

Евгений Иванов разясни, че в конфедерацията членуват и доста от огромните банки у нас. По думите му те към този момент са подхванали драконовски ограничения за сигурност. „ Някои банки вкараха двойна система за сигурност от няколко дни, с двойни пароли за достъп. Виждате по какъв начин се влага в сигурността на данните. Ролята на КРИБ е в границите на нашата организация да набележим дейности, първоначално една опълченска опозиция, до момента в който бъде открито законодателно решение. Ние ще приказваме с нашите членове да влагат в киберсигурност ”, изясни Иванов.
Източник: nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР