Необходимо е въвеждането на нови наказателни състави, които към настоящия

...
Необходимо е въвеждането на нови наказателни състави, които към настоящия
Коментари Харесай

Нямаме ефективно законодателство за преследване и дебнене, призна Цачева

Необходимо е въвеждането на нови наказателни сформира, които към сегашния миг не вкарват действия, свързани с тематиката на насилието в закононарушение. Това съобщи правосъдният министър Цецка Цачева по време на конгрес на тематика " Сигурно бъдеще за дамите - несъмнено бъдеще за всички ". Цачева разяснява, че всяка смяна в Наказателен кодекс би трябвало да бъде доста добре премислена и подкрепена от гражданското общество като се държи сметка за главните конституционни правила.

Данните от проучването, направено от правосъдната процедура на 10 окръжни съдилища за 2014 година за осъществени умишлени убийства и опити за ликвидиране на дами, сочат следното:
В 91% от случаите убийствата са осъществени от мъже, 7% при съучастничество на мъже и дами и единствено 2% при убийства осъществени от дами .
В 35% от случаите убийствата и опитите са убийства на дами са осъществени от сегашен или някогашен съкровен сътрудник , в 25% - от брат, внук или различен непосредствен родственик мъж, в 31% - от различен прочут мъж и единствено в 9% от чужд мъж.

 Истанбулската спогодба ще оказва помощ и против кибернасилието, твърди Мария Габриел
Истанбулската спогодба ще оказва помощ и против кибернасилието, твърди Мария Габриел

10% от дамите на 15 години са били жертва на онлайн принуждение

" Оттук изводът е, че случаите на домашното принуждение би трябвало да залегнат и да бъдат в центъра на вниманието ни, когато се пристъпва към нови законодателни промени ", съобщи Цачева. Така в Наказателен кодекс се планува допълнение на квалификационните сформира на убийството и телесните повреди за инкрииминиране на всички форми на домашно принуждение, които ескалират до посягане против живота и здравето на лицата.

Цачева разяснява, че е належащо в Наказателен кодекс да се даде гаранция за по- тежко наказване на физическото принуждение, осъществявано от сътрудници на дамите, без значение дали става въпрос за брак или фактическо общуване.

" Установено е, че все още настоящото законодателство не обезпечава нужната отбрана и наказания по отношение на причинителите на закононарушението гонене или дебнене , каквото съществува в по- огромната част от европейските страни, а също по този начин по техни проучвания наклонност за въздигане на преследването като действие, се следи и в други европейски страни, които не разполагат с подобен състав в наказателните си закони ", разясни Цачева.

По думите ѝ у нас не се преследва по углавен път и психическото принуждение като независима форма на принуждение. Така психическото принуждение може да има разнообразни проявления вербално насилие- закани, усилване, потребление на обидни прилагателни и избрания, обществено унижение. На второ място уединяване на жертвата посредством отнемане от средства за нейна независима изява. На трето място отнемане на жертвата от средства за прехрана. " Подобни действия оставят дълготраен белег върху цялостния живот освен на жертвата, само че и съжителстващи с нея лица нормално деца ", сподели още тя.

 Цачева отбрани измененията в Наказателния кодекс
Цачева отбрани измененията в Наказателния кодекс

Корекции могат да се вършат и след първо четене съгласно Цачева

По отношение на насилствените бракове правосъдният министър уточни, че в този момент настоящите текстове не обгръщат всички проявления на това закононарушение. Визират се случаите, в които лицата напущат страната, с цел да сключат насилствен брак. Цачева заключи, че забележителна част от българското общество смята, че проблемите на домашното принуждение е персонален, фамилен въпрос . Цачева уточни, че се обмисля смяна в характера на някои закононарушения в такива, които се преследват от общ темперамент вместо такива, които се преследват по просба.

Важни са измененията и в отминалостта, които да подсигуряват задоволителни периоди. Регламентират се и спомагателни ограничения за засилена отбрана на потърпевшия . Сред ограниченията са неотложно информиране на жертвата в случаите, когато насилникът бъде пуснат на независимост краткотрайно или дефинитивно, наблюдаващият прокурор ще може да разпорежда на Министерство на вътрешните работи да изготвя оценка на риска за наново закононарушение.

 Европейска комисия и Екологичен потенциал желаят България да ратифицира Инстанбулската спогодба
Европейска комисия и Екологичен потенциал желаят България да ратифицира Инстанбулската спогодба

Джамбазки се опъна на евроинституциите - конвенцията има " джендър " идеология

Цачева уточни, че сигурността на дамите несъмнено е гаранция за сигурност на всички.

Стана ясно още, че СЗО смята, че домашното принуждение би трябвало да се квалифицира като зараза . В международен проект 40% от убийствата на дами са осъществени от техните сътрудници. У нас през предходната година са издадени 2 432 заповеди за отбрана от домашно принуждение , като най-големият брой на издадените заповеди са от Пловдивския апелативен регион.

 Цачева бори битовата престъпност и нейната сестра е жертва на обир
Цачева бори битовата престъпност и нейната сестра е жертва на обир

И разговорът с надзирателите продължава, само че във всеки един миг става дума за пари, а им предложили близо 11% нарастване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР