Необходимо е проектът на двустранен протокол с Република Северна Македония

...
Необходимо е проектът на двустранен протокол с Република Северна Македония
Коментари Харесай

Генчовска: Необходимо е проектът на двустранен протокол с РСМ да бъде подписан преди приемането на преговорната рамка

Необходимо е планът на двустранен протокол с Република Северна Македония да бъде подписан преди приемането на преговорната рамка и плана на изводи на Съвета на Европа. Това сподели министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, която бе изслушана на съвещание на отрасловата комисия. Въпросът за софтуерното време, с което разполагат народните представители и чисто процедурното значение на двустранния протокол, зададе Кристиан Вигенин.

Министърът в оставка Теодора Генчовска подсети, че с решението на Министерски съвет от предходната седмица всички решения във връзка с преговорния развой са трансферирани към Комисията по външна политика. Тоест - Министерство на външните работи е стигнало до стадий, до който чака към този момент политическо решение.

Докладът, който прочетох, предшества формулировката в плана на заключенията на Съвета, където към този момент ясно е казано по какъв начин ще бъдат включени българите в Конституцията, обясни Генчовска. Тъй като това излиза от Рамковата позиция, на нас ще ни бъде нужна смяна в нея, разяснява тя.

Ако приказваме чисто софтуерно и във времеви графици, би било добре протоколът, откакто има решение на Народното събрание, да бъде подписан преди приемането на Преговорната рамка и заключенията на Съвета. Последната дата на последния Съвет е 28 юни, само че Преговорната рамка и Заключенията могат да бъдат признати на писмена процедура, посочи тя.

Генчовска уточни, че е наложително преди този момент Министерство на външните работи да получи мандат за подписването на този протокол.

Министърът в оставка разясни, че предлагането на френското председателство ще бъде годно до края му. Неслучайно на няколко пъти подчертавах на фактора време, което е извънредно значимо. Не се наемам с това, какво ще предложи чешкото председателство или шведското, акцентира тя.

Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) съобщи, че е уверена, че чисто софтуерно има време протоколът да бъде подписан, осведоми Българска телеграфна агенция. Според нея методът, който е избран- първо да се подпише двустранен протокол, който по-късно да се съблюдава в Преговорната рамка, е добър. Захариева също акцентира, че е значимо този протокол да бъде подписан преди или по едно и също време с утвърждението на Преговорната рамка от Министерския съвет.

Тошко Йорданов, ръководител на ПГ „ ИТН “, цитира вест, в която Димитър Ковачевски дефинира френското предложение като недопустимо за Република Северна Македония и показва, че то би било задоволително, в случай че в него се съдържа чиста формула за македонския език. Преговорната рамка и ясна отбрана на македонската народност. Исторически претенции не могат да бъдат част от Преговорната рамка и това го споделят те, искайки чист македонски език в Преговорната рамка. „ Току-що македонците обезсмислиха значително това, което ние обсъждаме. В това, което по този начин или другояче оферират французите, казусът с езика е оставен да виси във въздуха “, съобщи Тошко Йорданов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР