Необходимо е ново ниво на доверие с европейските ни партньори

...
Необходимо е ново ниво на доверие с европейските ни партньори
Коментари Харесай

Премиерът Петков проведе срещи с държавни и правителствени лидери от ЕС и Африка

Необходимо е ново равнище на доверие с европейските ни сътрудници по тематиката Шенген, откакто през годините много от нещата, които са им обещавани, се оказват неистина, съобщи министър-председателят Кирил Петков пред публицисти в Брюксел.

Премиерът заключи резултатите от срещите си в белгийската столица с държавни и държавни водачи от Европейски Съюз и Африка.

В диалог с премиера на Нидерландия Марк Рюте по отношение на Шенген министър-председателят Кирил Петков означи решителността на актуалното българско държавно управление да извърши с действително наличие и с съответни резултати всичко, което е оставало единствено на думи в предишното. „ Номинално сме спазвали критериите, в този момент въпросът е да ги съблюдаваме дейно “, безапелационен беше министър председателят Кирил Петков след срещата, изтъквайки смисъла на контрола по границите и битката с контрабандата. Министър-председателят добави, че в сериозен разговор с европейските сътрудници ще бъдат разисквани сферите, които те виждат като евентуални дефицити, тъй че да се работи по тях целеустремено.

В Брюксел министър-председателят Кирил Петков беседва също с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц. Въпроси от сферата на инфраструктурата бяха главен акцент в срещата им. Петков и Шолц разискаха опцията България да употребява опита на Германия по повод строителството на автомагистрали. Френската експертиза в железопълния превоз въпреки това е измежду тематиките, обсъждани от премиера Петков в Брюксел с президента на Франция Еманюел Макрон.

Засилване на двустранното партньорство в региона на отбранителната индустрия беше разисквано по време на срещата на премиера Кирил Петков с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси. „ За мен е значимо държавните и частните предприятия в отбранителната индустрия да могат да търгуват на оптимално положителни условия, а не да обогатяваме медиатори “, добави още Петков. От своя страна Абдел Фаттах Ас-Сиси е декларирал пред българския министър председател, че Египет може да даде на България полутечен газ.

Пред представителите на медиите министър председателят Кирил Петков заяви, че е провел среща и с президента на Република Руанда Пол Кагаме. Кагаме е поздравил българския министър-председател за политиката на държавното управление за нулева приемливост към корупцията.

По-късно през днешния ден министър-председателят Кирил Петков отпътува за Германия, където ще взе участие в Мюнхенската конференция по сигурността. За 58-ми път конференцията ще събере повече от 30 държавни и държавни водачи, над 100 министри и ръководителите на най-важните интернационалните организации като Организация на обединените нации, НАТО и Европейски Съюз. Форумът ще бъде открит от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. Участниците във форума ще дискутират тематики от региона на политиката, бизнеса, науката и ще създадат обзор на актуалните и бъдещите провокации пред сигурността. Водещи тематики на конференцията включват световни провокации като битката с пандемията и климатичната рецесия, отбраната на демокрацията, регулирането на технологиите, районни провокации и обстановките в някои от най-конфликтни зони в света. В Мюнхен министър-председателят Кирил Петков ще организира редица двустранни срещи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР