Необходимо е незабавно независимо разследване на убийствата на цивилни граждани

...
Необходимо е незабавно независимо разследване на убийствата на цивилни граждани
Коментари Харесай

Радев и Соуза: Плановете за възстановяване и устойчивост не са само финансова подкрепа в кризата, а възможност за модернизация на страните от ЕС

Необходимо е неотложно без значение следствие на убийствата на цивилни жители и на изказванията за приложимост на отровни субстанции в Украйна, съобщи президентът пред публицисти по време на визитата си в Португалия

Плановете за възобновяване и резистентност не би трябвало да се възприемат единствено като финансова поддръжка в рецесията, а като опция за рационализация на страните от Европейския съюз. Около това мнение се сплотиха президентът Румен Радев и португалският му сътрудник Марсело Ребело де Соуза. Двамата организираха среща в Порто, в постройката на Фондация „ Сералвеш “, една от водещите културни институции в страната. Българският държавен глава е на публично посещаване в Република Португалия по покана на президента на страната Марсело Ребело де Соуза. Посението на Румен Радев в Португалия е второ, откакто той гостува по покана на своя сътрудник и през 2019 година

Възможностите за задълбочаване на двустранното икономическо съдействие и превъзмогване на изоставането след пандемията, въпроси от дневния ред на Европейския съюз, както и последствията от войната в Украйна, бяха измежду тематиките на срещата сред двамата президенти.

Българският държавен глава открои триумфа на Португалия, чиито План за възобновяване и резистентност бе първият признат в Европейския съюз. Според Румен Радев България може да си сътрудничи с Португалия при осъществяването на своя проект, който получи утвърждение неотдавна. „ Икономическото възобновяване в Европа изисква тясно партньорство при осъществяването на Плановете за възобновяване и резистентност на обособените страни “, акцентира българският президент. Двамата президенти бяха единомислещи, че тези проекти са планувани за превъзмогване на рецесията от пандемията в Европа, цифров преход и създаване на зелена стопанска система, само че не дават отговор на изискванията, които основава войната в Украйна и високата инфлация. Затова партньорството сред обособените страни е неотложно за реализиране на бързи резултати, бе общата позиция на двамата президенти.

Като изключително перспективни сфери на двустранното партньорство бяха откроени стопанската система и взаимните вложения във високите технологии. Българският президент показа с президента де Соуза опциите, които дава откритият през вчерашния ден в България Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT. През 2021 година стокообменът сред България и Португалия се е нараснал с над 47% спрямо 2020 година и е в размер на 250 млн. евро., като по думите на президента това е индикатор за резистентен растеж даже в изискванията на рецесия.

Румен Радев изрази признателността си за поредната поддръжката на Португалия за присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване и към Шенгенското пространство.

На срещата беше маркирано и ползотворното съдействие сред двете страни в региона на образованието, науката и културата, принос за което има и дейната активност на института „ Камойнш “ в България, както и ползата към проучването на португалски език у нас.

С Португалия ни свързва откровено другарство, основано на общи полезности и общи разбирания за бъдещето на Европа, на желанието да живеем в мир и съгласие “, уточни президентът Радев. По думите му в миг на тествания пред европейското единение е от голямо значение таман двете най-отдалечени географски страни – България и Португалия да покажат, че могат да работят дружно, уточни президентът Румен Радев.

Прекратяването на войната в Украйна е в интерес освен на жителите на Русия и Украйна, а на цяла Европа, подчертаха двамата президенти. Те приканиха за прекъсване на войната и възобновяване на мира и сливане на напъните на интернационалната общественост за постигането на тази цел. „ Трябва допустимо най-скоро да проведем дебата за бъдещата архитектура на сигурността в Европа “, прикани още Румен Радев и открои вторичните последици от войната, измежду които евентуални проблеми с енергийните доставки и продоволствената сигурност, които могат да се окажат фактори, забавящи растежа.

Необходимо е неотложно без значение следствие на убийствата на цивилни жители в Украйна и на използването на отровни субстанции, съобщи българският държавен глава в отговор на журналистически въпрос. Румен Радев уточни, че използването на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на спор е жестоко нарушаване на всички интернационалните конвенции и съставлява военно закононарушение.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Западните Балкани, президентът Радев акцентира безусловната поддръжка на страната ни за Албания. Република Северна Македония има потребност от още време, с цел да извърши критериите за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз, съобщи още президентът. Българският президент благодари на своя сътрудник, че по време на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз беше създаден пакетът „ 1+5 “, който се основава на осъществяването на ясните правила, залегнали в Копенхагенските критерии за съблюдаване на човешките права, премахване на езика на омразата, взаимно почитание запазване на българското културно-историческо завещание в РСМ.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев бе посрещнат от Марсело Ребело де Соуза на публична гала в Порто, на която националният химн на Република България бе съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на българския президент. Двамата държавни глави направиха обзор на Почетната армия на президента на Португалската Република и отдадоха почит пред националните флагове.

Президентът организира среща с кмета на Порто Руи Морейра, който връчи на Румен Радев Почетния ключ на града и приветства формалното посещаване на президента в Португалия да стартира точно от втория по величина град в страната. „ Ключовете за нашия дом са удостоверение за нашата благодарност към българския президент, за който от през днешния ден Порто също е дом “, сподели Руи Морейра.

По време на визитата си в Португалия президентът е придружаван от своята брачна половинка Десислава Радева. В програмата на президента от втория ден на неговата публична аудиенция се плануват срещи в столицата Лисабон с министър-председателя Антонио Коща и с ръководителя на португалския парламент Аугущо Сантош Силва. В утрешния ден президентът Румен Радев ще беседва също по този начин и представители на българската общественост в страната и ще посети Европейската организация за морска сигурност, основана в Лисабон, както и Военната академия в града.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР