Необходимо е да се увеличи учебното време, каза във Варна

...
Необходимо е да се увеличи учебното време, каза във Варна
Коментари Харесай

Янка Такева: За 180 учебни дни учителите и чудеса да искат да направят - не могат

Необходимо е да се усили образователното време, сподели във Варна ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. Тя изясни, че за децата има избрани образователни седмици, само че дисциплините няма по какъв начин да се поберат в тях, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ние имаме 270 образователни дни въз основата на плана. Когато махнем съботите, неделите, формалните празници и ваканциите, се получават от 150 дни за образование на децата от първи до четвърти клас и до 180 дни за тези от 12-и клас ", изясни Такева. В рамките на това време какво качество на образованието желаеме, попита тя.

По тази причина нейното предложение било да се направи задълбочено изследване, да се изясни на родителите и на хората, които стачкуваха против увеличението на образователното време, че в границите на 180 образователни дни учителите и чудеса да желаят да създадат - не могат.

Смятам, че би трябвало да се дискутира въпросът дали да се удължи образователната година или да стартира малко по-рано, само че би трябвало да имаме " въздух ", с цел да можем да разпределим добре и ваканциите, да не вземаме от празниците и да ги броим като ваканции, сподели още синдикалистът. Тя е на мнение, че е належащо удължение на образователната година с две седмици. Според Такева образователната година би трябвало да стартира на 15 септември и да бъде удължена в края ѝ.

Председателят на Синдиката на българските учители обаче посочи, че системата на образованието би трябвало да се приготви, с цел да може това да стане. Необходимо е да се сложат климатици в образователните заведения, да се преформулира и пренапише наредбата за образователните проекти и стратегии, а за това са нужни към 2 години софтуерно време, е мнението на Такева.

Повече от 4000 учители в страната работят на срочни трудови контракти, което е нарушаване на Кодекса на труда, сподели във Варна ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева.

В българското учебно заведение имаме един огромен недостатък и това е, че огромна част от шефовете в учебните заведения назначават учителите, които работят в целодневната организация на работата, на срочни трудови контракти , изясни още синдикалният водач. Тя уточни, че в края на образователната година тези учители се освобождават, въпреки че още веднъж се връщат в системата при започване на идната година.

През това време ние разгласяваме техните места за свободни, което е неточност от страна на шефовете, счита Такева. Според нея според Кодекса на труда шефовете нямат право да държат преподавателите повече от 2 години на срочни трудови контракти. Назначаването при започване на образователната година до приключването ѝ е неточност, счита Такева.

По думите ѝ над 4000 от 93 000 учители в страната са на срочни контракти. СБУ води неистови диалози по този въпрос, преди 6 години преподавателите на срочен контракт бяха 8000, напомни тя. И добави, че след края на образователната година освободените учители не могат да се записват на борсата.

Такева сподели още, че поради нарастването на заплатите има огромен интерес към учителската специалност. Проблем са преподавателите по математика, тъй като малко студенти се образоват в тази дисциплинираност, която е тежка. По български език и литература има задоволително учители, по непознати езици - също, сподели Такева. По думите ѝ повода за това е, че поради пандемията туристически компании затвориха и доста от хора, които са работили в тях, са влезнали в българското учебно заведение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР