Необходимо е да се преодолее естественото отвращение и да се

...
Необходимо е да се преодолее естественото отвращение и да се
Коментари Харесай

Олаф Шолц е готов да поведе Европа

Необходимо е да се преодолее естественото омерзение и да се прочете до дъно последната публикация на немския канцлер в американското списание “Форин Афеърс ”. Защото в края ѝ има един, а почти по средата има различен отговор на въпроса какво да вършат европейците в сегашната обстановка, когато като че ли няма какво да вършат. Е, Шолц има проект. Или най-малко приблизителна посока на придвижване. И това е нещо скъпо, тъй като други идеолози на настоящия курс на Запада или нямат проект, или деликатно го крият.

Първият незабравим миг в тази публикация: Шолц признава, че светът е станал многополюсен. Американците може да не са удовлетворени от това изказване, само че в последна сметка ще му простят. Освен това създателят приказва за прекомерно очевидното: през днешния ден доста разнообразни страни, най-вече Китай, се състезават за власт и въздействие. Може би това не е трябвало да се случва (може би е аномалия). Но се е случило.

Неговият отговор на това предизвикателство е двоен: укрепването (да, просто милитаризацията) на Европа и битка на Запада за всяка страна в развиващия се свят. Този, в който има доста разнообразни полюси.

Всъщност това е всичко. Но това е доста. Защото, повтаряме, това е най-малко някакъв, само че проект. Не е нужно да му се възхищаваме, за нас е добре да знаем какво биха желали или даже създали затворените в себе си европейци. И тук има два разновидността: общителен западняк (френският президент Еманюел Макрон, който непрестанно споделя, че би трябвало да се приказва с Москва, макар че в реалност нищо сходно не се случва). И доста злия западняк. Това е Шолц.

Всъщност към половината от текста в публикацията му е поток от ненавист, ориентиран към нас. Сякаш малко е казано по тази тематика, само че не - Шолц е задължен да повтори всичко това в детайли. Без намек за съглашение, разговор и впрочем, просто яд, подправен с недоволства от живота (тоест от нас).

Прекрасно! Имаме пред себе си чист опит: какво би трябвало да създадат европейците, в случай че се придържат към настоящия курс, т.е. не признават своите неточности и тежко състояние? Ето по какъв начин стоят нещата: европейците – „ като такива и като Европейски съюз “ – би трябвало да останат самостоятелни артисти в един „ все по-многополюсен свят “.

Ще кажете, че това е протест, изключително поради същинската енергийна война сред Европа и Съединени американски щати. Тоест проектът на Шолц е очевидно антиамерикански, само че на пръв взор. Всичко се свежда до фикс идея за военни разноски от 2% от Брутният вътрешен продукт и тъкмо това изискваше освен Доналд Тръмп, само че даже и Барак Обама от съдружниците в НАТО. Във всеки случай, има вяра Шолц, новата военна тактика на Европа - и Германия в центъра ѝ - най-естествено ще бъде построена към общи старания за въоръжаване на Украйна и образование на нейните войски.

И тук би трябвало да се каже, че това е разумно: когато има съответен боен сюжет, тогава той служи като нещо като вал за целия мотор - това е по-ясно от верига от измислени игрови обстановки, в които никой не има вяра в действителността. И този вал съгласно проекта на Шолц ще се движи до момента в който има Украйна. Но в случай че си представим, че Украйна ще се изпари в космоса, тогава смисълът и логиката на милитаризацията (и сякаш независимостта) на Европа ще изчезнат.

А в този момент малко немски комизъм. Подзаглавието в същата публикация: „ Полезно за климата, неприятно за Русия “. Говорим за обичаната концепция на настоящето немско държавно управление – „ зеленият преход “. От една страна, осведоми ни създателят, проектите за сходен план са били на масата още през февруари тази година. От друга страна, „ Русия форсира “ този преход и до 2045 година Германия би трябвало да реализира нулеви излъчвания на парникови газове в атмосферата или „ климатична индиферентност “. И това ще бъде неприятно за Русия, както към този момент беше упоменато. Може би би трябвало да се засрамим, че при нас не се закриват производства, да не приказваме за земеделие? Но всевъзможни диалози на зелена тематика с хора като Шолц са безполезни: човек не може да разбере „ зеления преход “ с мозъка, може единствено да има вяра в него. Това е същият случай на маниакален фанатизъм, както при измислянето кой е отговорен за началото на гражданската война в Украйна през 2014 година Или като диалог с античните египтяни дали би трябвало да се вършат мумии.

Отделен въпрос е по какъв начин да съвместим зелената съсипия на Европа или единствено на Германия с проекти за нейното милитаризиране, т.е. от кое място ще дойдат парите и производството? Но дано си го мислят сами. Но втората точка от проекта е доста по-забавна. Факт е, че с цел да завоюва благосклонностите на света към Запада, Шолц предлага да се направи нещо необикновено: „ в един многополюсен свят разговорът и съдействието би трябвало да излязат от зоната на демократичния комфорт “.

Само си представете какъв брой непоносимо би трябвало да бъде това за един същински западняк: да приказва, като че ли нищо не се е случило с хора, които са безусловно незападни. които нямат народна власт. Още малко и Шолц би споделил, че би трябвало да спрем насилственото налагане на демократични полезности на всички, надясно и наляво, тъй като е належащо: това е цената на дърпането на въже с Китай. Но той го споделя меко: повишаването на въздействието на Китай не значи безусловно неговата надмощие в Азия и отвън нея. Затова би трябвало да поддържате връзка на всички места и с всички, да се държите с тях учтиво (може и с леко скърцане зъби) и да имате поради една елементарна скица: там, отвън зоната на комфорт, можете да намерите доста демократи. Които би трябвало да бъдат проведени в съюзи против недемократичните си съседи. Единствената разлика е, че ние не се отнасяхме доста откровено към тези съвсем свои и демократични момчета, само че в този момент това би трябвало да се промени. И тогава един същински многополюсен свят ще се възцари, с цел да размени този, който съществува в този момент - също многополюсен, само че неверен.

И главното подзаглавие: „ Как да избегнем нова студена война в многополюсна епоха “. Всъщност мислите на Шолц наподобяват тъкмо като пътна карта, навлизаща по-дълбоко в джунглата на новата Студена война и (ако не и по-лоша от старата). Но има разлика – в стила на другарство. По-малко възприятие за предимство, повече откровена любов и усмивки, вместо остарялото зле скрито пренебрежение и непоискани лекции.

Можете да коментирате и двете точки от този прелестен проект колкото желаете. Но във всеки случай по-рано на някого можеше да му се стори, че европейците не знаят какво да вършат в актуалната обстановка. И в този момент виждаме, че някои хора към този момент знаят и ще се движат почти в тези две направления. Нека опитат.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР