Необходимо е да се направи подробен анализ на натовареността в

...
Необходимо е да се направи подробен анализ на натовареността в
Коментари Харесай

Шефът на ВКС на отчета на Апелативен съд Пловдив

Необходимо е да се направи обстоен разбор на натовареността в правосъдните органи, по критерии разнообразни от тези, които са изискуеми от формалната статистика. Такъв разбор доста по-обективно ще разкрива картината на действителната натовареност в съдилищата.

Това предложи ръководителят на Върховния касационен съд госпожа Галина Захарова, подкрепена от ръководителя на Върховния административен съд  господин Георги Чолаков. Двамата бяха посетители на проведеното  Общо заседание на Апелативен съд – Пловдив за годишния доклад.

Госпожа Захарова моли към съдиите за поддръжка на тази концепция, така като  анализът ще е база за идната стъпка, а това е битката за неотменимо право на съдиите сами да  определят  нужния и задоволителен брой дипломиран човешки запас.

Следващия миг е подпомагане в тенденция установяване на общи правила, по които ще се направи избор към заемане на свободните щатни бройки и избор на съдии за повишение и пренасяне, които правила да станат основа на една бъдеща законодателна смяна.

Председателят на Върховния административен съд господин Георги Чолаков съобщи: „ Аз изцяло поддържам тази концепция – да се направи повсеместен разбор на всеки един съд от най-ниското до най-високото равнище “.

Съдиите от Пловдивския апелативен съд са измежду най-натоварените  апелативни съдии в страната. Въпреки това, 80 на 100 от делата завършват в 3-месечен период и над 90 %  са доказаните или променени от Върховния касационен съд.

Над две трети от постъпилите каузи са цивилен, търговски и фирмени, а останалите – наказателни. Тези данни бяха изнесени от Магдалина Иванова – ръководител на Апелативен съд – Пловдив, в отчетния й отчет за 2021 година

В отчета е посочено, че макар натовареността на магистратите, тя не се е отразила на качеството на правораздаването.

„ Към  края на отчетния интервал съдът е работил с понижен състав на съдиите – 5 незаети съдийски щата, отчасти попълвани с командироване на съдии от окръжните съдилища. Действителната натовареност на съдиите остава висока, като при сравнението с общите данни за апелативните съдилища в страната, Апелативен съд – Пловдив резервира досегашните челни позиции по индикаторите за натовареност по щат и действителна такава “, означи в отчета си Магдалина Иванова.

Средно месечната действителна натовареност по индикатора каузи за разглеждане е повишен на 7.85 броя на арбитър, а във връзка с свършените каузи тя е 6.58 броя.

През 2021 година общият брой на постъпилите каузи в Апелативен съд – Пловдив е 2 304 бр.

От тях 642 бр. са били наказателни, 685 цивилен, 977 търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения за цялата 2021 година са в общ размер 2 599 бр.

Този общ брой е от постъпленията, заварените производства и върнатите от горна инстанция за продължение на съдопроизводствените дейности. За цялата отчетна година съдиите от Апелативен съд – Пловдив са свършили общо  2 177 бр. каузи.

В отчета е регистрирана и активността на шестте окръжни съдилища от правосъдния регион на Апелативен съд – Пловдив.

В съпоставяне с останалите съдилища в страната от това равнище, в челната тройка по натовареност са окръжните съдилища в Пловдив, Хасково и Стара Загора. Направен е систематизиран разбор на работата и натовареността на съдиите от 27-те районни съдилища в апелативния регион.

Участие в събранието взеха ръководителите на окръжните съдилища в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР