Необходимо е да бъде разработена национална стратегия за използването на

...
Необходимо е да бъде разработена национална стратегия за използването на
Коментари Харесай

Росица Кирова: Трябва да бъде разработена национална стратегия за използването на минералните води в България

Необходимо е да бъде създадена национална тактика за потреблението на минералните води в България, съобщи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

Възможностите за потребление на минералните води в Северозападна България за развиване на лековит туризъм разискаха на конгрес в София народни представители, специалисти и представители на локалната власт.

Конференцията „ Надежда за българския Северозапад “ беше проведена по самодейност на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова със съдействието на Националната камара на минералните води в Република България. Домакин на полемиката беше Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.

България има голям запас на залежи от минерални води, който би трябвало да бъде употребен за лекуване на разнообразни болести, за привличане на туристи и за развиване на районите, акцентира Росица Кирова. Целите, които съм си сложила в народен проект, са да разработим карта с минералните води и с местата, където се развива балнеоложки туризъм, уточни тя.

Термалните извори във Видин са доста, само че не са проучени и водите им не се употребяват, означи заместник-председателят на Народното събрание. Насочването на вниманието върху този запас ще помогне за намиране на рационални способи за оползотворяване на водите – за лекуване, за рандеман на разнообразни минерали и за развиване на Северозападна България, счита Росица Кирова. Съществуват административни компликации за осъществяване на сондажи, както и за обезпечаване на финансиране за изследванията, само че би трябвало да се преодолеят пречките и този естествен запас да бъде употребен, добави тя.

В Северозападна България има към 45 извора, само че единствено седем-осем % от тях се употребяват пълноценно, означи ръководителят на Камарата на минералните води в България Цвети Лукарска. Според нея би трябвало да се откри по-строг надзор в ръководството на минералните води.

Експертът от Столична община Ваня Николова означи, че София е една от най-богатите на минерални води общини в света. На територията на столицата са обособени 31 залежи с общо 75 водоизточника на минерални води (каптирани извори и сондажи), уточни тя. Първата стъпка, подхваната от общината, за потреблението на този запас беше изработването на стратегия за оползотворяване на хидротермалните запаси на територията на Столична община и Стратегия за потребление на капацитета от минерални води и земна топлота, уточни Ваня Николова. Сред включените в програмата действия са възобновяване на обичайните балнеокурорти Банкя, Горна баня и Панчарево, планиране и създаване на нови извънградски балнеоцентрове в подножието на Стара планина (Локорско – Войнеговци) и в подножието на Витоша (Симеоново – Бояна), ремонт и създаване на съвременни СПА центрове в постройките на Централна минерална баня и в баните „ Овча купел “, „ Горна баня “ и други

Мирослав Кръстанов от Българската академия на науките изрече мнение, че при усвояването на минералните води е значимо по какъв начин се правят сондажите. Той уточни, че постоянно спънка се оказва собствеността на парцела, в който се намира находището.

На полемиката бяха поканени представители на общините Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР