Необходимо е да бъде обмислен нов икономически механизъм, по който

...
Необходимо е да бъде обмислен нов икономически механизъм, по който
Коментари Харесай

Министър Иван Шишков: Необходим е нов икономически механизъм за строежа на магистралите

„ Необходимо е да бъде премислен нов стопански механизъм, по който се построяват пътищата у нас. Една от опциите е част от автомагистралите да бъдат строени на концесия. “

Това разяснява пред „ Българска национална телевизия “ служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков . Той уточни като вероятни планове, които могат да бъдат построени на концесия, тунелът под Петрохан и автомагистрала „ Рила “ – връзката сред Ихтиман – Самоков – Дупница и продължението към границата със Северна Македония.

Това са значими пътища, които ще съкратят придвижването по главните оси и ще разтоварят трафика по сегашните автомагистрали, аргументира се министър Шишков. Според него построяването на концесия на част от пътищата ще усъвършенства контрола на строителството и няма да е належащо да бъдат харчени големи средства от бюджета за построяването им.

„ Така ще намерим пресечна точка сред обществената тематика и потребността от строителството на нови автомагистрали “ , добави той.

Арх. Шишков разяснява също, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ /АПИ/ няма потребност да бъде разформирована , а да бъде подкрепена, като ѝ се даде ясна рамка какво и по какъв начин да работи.

„ Там има доста положителни експерти, чиято експертиза би трябвало да се употребява, само че този капацитет би трябвало да успеем да го впрегнем в поредна и съсредоточена работа за решение на проблемите, което е обвързване на управлението на районното министерство “ , сподели министърът.

И уточни като образец свлачището на автомагистрала „ Струма “ след Благоевград – за казуса се е знаело още през 2020 година, само че не са били взети ограничения. В момента има издадена заповед към разрешението за градеж и другата седмица ще стартира неговото подсилване.

„ Т.е., когато има задълбочена работа сред Министерството на районното развиване и благоустройството и АПИ, могат да стартират да се случват нещата. Но някой би трябвало да ги подреди тези неща “ , заключи арх. Шишков.

Относно рецензиите към работата на пътната организация той разяснява, че отношението на някои хора към този развой е като на футболни почитатели и антифенове , които разясняват и подлагат на критика, само че строителството е доста комплициран развой и се случва по избрани правила.

Арх. Шишков още веднъж съобщи, че сега не се организират поръчки по инхаус процедури , само че се разплащат настоящи контракти.

„ Ако ние прекратим настоящи контракти, значи страната да загуби големи средства. Единственият метод страната да не загуби, за жалост е да се строи по тези контракти. Важно е страната са бъде изправната страна, с цел да може строителят да построи това, което би трябвало “ , изясни той.

Министър Шишков съобщи, че не може да има отсрочване във връзка с нарастването на тол таксите . Логично е тези, които употребяват избрана инфраструктура да я заплащат, с цел да може да се усъвършенства нейното положение, другояче няма по какъв начин да имаме положителни пътища и хората ще са недоволни, сподели той.

„ Аз съм на страната на страната и хората. В момента се почиства справедливият механизъм и може да има недоволни, само че средствата за поддръжка на пътищата би трябвало да дойдат или от тол таксите, или от бюджета, като бъдат вярно разпределени “ , добави арх. Шишков.

И изясни, че нарастването ще засегне повече директния транспорт – тези, които изминават по-малко километри по българските пътища ще заплащат по-висока ставка на километър, т.е. камионите, които зареждат магазините в страната, ще заплащат малко по-ниска стойност.

Много средства ще са нужни и за замяна на остарелите мантинели по пътищата.

„ Имаме потребност от голямо количество пари, които да бъдат дадени – несъмнено вярно, заслужено, спестовно, само че никога не спестовно във връзка с качеството или количеството на ремонтите “ , заключи районният министър.

Той заяви, че резултатите от инспекциите за качеството на осъществените поправки ще бъдат оповестени след 10-15 дни, след изборите , защото сега са станали мотив за политически обстрелвания.

„ Единствената ни цел беше да установим какво е положението на пътищата, с цел да знаем какви поправки би трябвало да предвидим “ , сподели районният министър.

Преписките от инспекциите са изпратени в Министерство на вътрешните работи и ще бъдат изпратени и в Прокуратурата . Те са и органите, които ще се занимаят с тематиката, в случай че се окаже, че при въвеждането в употреба на тези пътища има направени документи с погрешно наличие.

„ Ще дадем доста явен логаритъм на идващ постоянен кабинет какво би трябвало да направи, с цел да могат да бъдат ремонтирани тестваните автомагистрали “ , ангажира се арх. Шишков.

Министърът разясни и елементи към стартиралата стратегия за енергийна успеваемост . Над 1 милиарда лева са средствата , за които етажните собствености ще имат опция да аплайват, като за задачата би трябвало да имат направени механически паспорти и енергийно проучване. Целта е да се реализира 30% икономисване на сила , като методите за това ще бъдат посочени в направения план.

Общините ще са водещи в организирането на процеса на кандидатстване, като средствата са разпределени съгласно размера на обитаемоте места за София средствата са 150 млн. лева, за Пловдив, Варна и Бургас – по 80 млн. лева За към този момент направеното саниране ще се ревизира дава отговор ли на нормите и в случай че това е по този начин, ще бъде непокътнато, в случай че не дава отговор на нормите – ще бъде възобновено .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР