Необходимо е да бъде обмислен нов икономически механизъм, по който

...
Необходимо е да бъде обмислен нов икономически механизъм, по който
Коментари Харесай

Шишков поиска пътища на концесия

" Необходимо е да бъде премислен нов стопански механизъм, по който се построяват пътищата у нас. Една от опциите е част от автомагистралите да бъдат строени на концесия. "

Това съобщи в студиото на предаването „ Денят стартира “ на Българска национална телевизия министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той уточни като вероятни планове, които могат да бъдат построени на концесия, тунела под Петрохан и автомагистрала „ Рила “ – връзката сред Ихтиман - Самоков - Дупница и продължението към границата със Северна Македония. Това са значими пътища, които ще съкратят придвижването по главните оси и ще разтоварят трафика по сегашните автомагистрали, аргументира се министър Шишков. Според него построяването на концесия на част от пътищата ще усъвършенства контрола на строителството и няма да е належащо да бъдат харчени големи средства от бюджета за построяването им.

" Така ще намерим пресечна точка сред обществената тематика и потребността от строителството на нови автомагистрали. "

Шишков разяснява също, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ няма потребност да бъде разформирована, а да бъде подкрепена, като ѝ се даде ясна рамка какво и по какъв начин да работи. „ Там има доста положителни експерти, чиято експертиза би трябвало да се употребява, само че този капацитет би трябвало да успеем да го впрегнем в поредна и съсредоточена работа за решение на проблемите, което е обвързване на управлението на районното министерство “, сподели министърът. И уточни като образец свлачището на автомагистрала „ Струма “ след Благоевград – за казуса се е знаело още през 2020 година, само че не са били взети ограничения. В момента има издадена заповед към разрешението за градеж и другата седмица ще стартира неговото подсилване.
Поскъпването на тол таксите
Шишков съобщи, че не може да има отсрочване във връзка с нарастването на тол таксите. Логично е тези, които употребяват избрана инфраструктура да я заплащат, с цел да може да се усъвършенства нейното положение, другояче няма по какъв начин да имаме положителни пътища и хората ще са недоволни, сподели той.

" Аз съм на страната на страната и хората. В момента се почиства справедливият механизъм и  може да има недоволни, само че средствата за поддръжка на пътищата би трябвало да дойдат или от тол таксите, или от бюджета, като бъдат вярно разпределени “, добави той.

И изясни, че нарастването ще засегне повече директния транспорт – тези, които изминават по-малко километри по българските пътища ще заплащат по-висока ставка на километър, т.е. камионите, които зареждат магазините в страната, ще заплащат малко по-ниска стойност.

Припомняме, че в края на предходната година същото държавно управление отсрочи повишаването на тол таксите, с цел да не се усилва инфлацията. Ефект от това обаче нямаше. Сега Шишков твърди, че при избран пробег над съответни километри - да вземем за пример над 5000 км в границите на месец, ще има понижение за съответния транспортьор. 

" Не споделяме съответна цифра, тъй като продължаваме да вършим калкулации, с цел да можем да облекчим превозвачите, които изминават най-големи дистанции в България. Те би трябвало да може да бъдат облекчени, тъй като ще рикошира върху цените на всички артикули на вътрешния пазар ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР