Необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно семейство(2 работещи

...
Необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно семейство(2 работещи
Коментари Харесай

За първи път: Издръжката на тричленно семейство премина 2000 лв.


Необходимият чист месечен приход за прехрана на тричленно семейство(2 работещи и 1 дете) през декември е достигнал 2066. Сумата за първи път надминава бариерата от 2000 лева и е с 81 лева по-висока от тази през предходното тримесечие приключило през септември 2021 година Това оповестиха през днешния ден от Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ.

Нарастването на прихода за прехрана през 2021 се дължи на ускорения растеж на потребителските цени, показват от синдикалната организация. Цените на природния газ и на електрическата енергия за бизнеса са се повишили надлежно с 4 и 5 пъти.

Храните са нарастнали за година с 9,8% демонстрират анализите на ИССИ. Хлябът е нагоре с 11,1% а млечните артикули с 10,5%, като по-силно изразено е повишаването при групата на сирената и кашкавалите в диапазон от 13.6 до 16.1%.

Нарушените вериги за доставки също са съдействали за това, че издръжката на едно тричленно семейство през декември 2021 година е повишена на годишна база с 9,7%.

Брутно за прехрана на 1 работещ живеещ самичък са нужни 1479 лева през декември 2021 година По данни на КНСБ обаче 65,6% от работещите на трудово правно отношение получават под тази сума. Това са 1,530 млн. души. Над този предел получават 803 хиляди лица.

Регионална диференциация

Областите Благоевград, Кюстендил и Видин остават водещи области с най-ниска междинна работна заплата в диапазон 999 -1029лв.(трето тримесечие). С повече от 1/3 е изоставането на размер на работната заплата от междинната за страната, установяват от синдиката.

Разликата в заплатите сред Благоевград и София-столица е повече от два пъти.

Предложенията на КНСБ

По данни на КНСБ минималната заплата към декември предходната година е била 44% от заплатата за прехрана. От синдиката упорстват за още едно покачване на минималната заплата от 1 юли на 760 лв..

Освен това от КНСБ упорстват за растеж на приходите на работещите в бюджетната сфера с най-малко 10%, а на „ работещите на терен “ с най-малко 15%, както и въвеждане на необлагаем най-малко за сумата до равнището на минималната работна заплата(710 лева по проект за Бюджет 2022)

Според синдиката от 1 януари 2023 минималната работна заплата би трябвало да стане 50% от предстоящото приблизително заплащане или 867 лева От КНСБ се аргументират, че такива разпореждания са заложени в Директивата на Европейския съвет и Екологичен потенциал по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР